XXII. Országos Szőttespályázat

Egyéb
Jelentkezési határidő
2020. augusztus 26. 16:30

Kedves Pályázók!

A  pályázat jelentkezési határidejét 2020. augusztus 26-ig meghosszabbítjuk, a pályázati anyagok leadása egy később megjelölt időpontban, a járványveszély elmúltával történik. A pályázati és zsűriadatlapokat postai és elektronikus úton folyamatosan tudjuk fogadni jelenleg is.

 

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Heves Város Önkormányzata, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet meghirdeti a XXII. Országos Szőttespályázatot.

Pályázni olyan esztétikailag, formailag és funkcionális szempontból is kimagasló színvonalú alkotásokkal lehet, amelyek a Kárpát-medencei népi szőtteshagyományt tekintik forrásnak.

A pályázatra a mai életünkben is használható textiltárgyak és tárgyegyüttesek, esetleg kollekció elkészítésével lehet jelentkezni.

 

A pályázni lehet:

lakástextíliákkal, közösségi terekbe készülő textíliákkal, öltözetekkel és kiegészítőkkel, illetve mindezek szövött alapanyagaival.

Mindezek alatt olyan tárgyakat vagy tárgyegyütteseket illetve kollekciókat értünk, amelyek:

  • vagy a hagyományos paraszti, parasztpolgári kultúrában megszokott funkciójú textíliák másolatai vagy rekonstrukció; („H” megjelölést kapnak)
  • vagy az előző pontban említett hagyományból indultak ki formailag vagy díszítésben, és a mai divatirányzatoknak megfelelnek az öltözködés területén; („M” megjelölést kapnak)
  • vagy a kortárs lakáskultúra vagy épületbelső bútoraihoz, színeihez, formáihoz illeszkedő textíliák, amelyek a hagyományból indulnak ki. („M” megjelölést kapnak)

 

Szövőeszközök:

A pályázóknak a pályázati adatlapon nyilatkozniuk kell arról, hogy részben vagy teljes mértékben kézzel, avagy géppel szövött textíliát nyújtottak be. Pályázni lehet:

  • mechanikus meghajtású szövőszéken,
  • gyorsvetélős szövőszéken,
  • takácsszövőszéken,
  • hagyományos szövőszéken,
  • és egyéb szövőszerkezeteken készített anyagokkal.

A legkiemelkedőbb alkotásokat díjazzuk. A színvonalas és példaértékű munkák kiállításra kerülnek Hevesen és Budapesten.

 

További részletek és adatlapok itt olvashatók.