Újrahasznosítható szobrok készítése

Hazai

TRASH ART MAGYARORSZÁG 2019-az újrahasznosítás művészete –

Pályázat újrahasznosítható “hulladék” alapanyagokból készülő kültéri szobrok készítésére

Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál Gödöllő szervezőinek pályázati felhívása, kültéri szobrokon keresztül az újszerű hulladékhasznosításra

A Trash art Magyarország 2019. célja
A Trash Art Magyarország célja felhívni az emberek figyelmét a környezetvédelem, a megfelelő hulladékkezelés, az újrahasználat és újrahasznosítás fontosságára, amelyek korunk legégetőbb kihívásai. A projektben részt vevők újrahasznosítható “hulladék” alapanyagokból készülő alkotásokon keresztül reagálnak a XXI. század problémáira, felhívva ezzel a figyelmet fogyasztási szokásaink árnyoldalaira és a globális hulladékkrízisre. A “Trash Art” egy olyan érdekes és újszerű formája az újrahasznosításnak, ami által a szelektív hulladékok művészeti alkotásként öltenek új formát. Az újszerű stílus, látásmód és eszközhasználat révén a látszólag értéktelen hulladékok minden évben művészeti alkotásként élednek újjá, meghökkentve és a figyelmet felkeltve, osztatlan sikert aratva az ország több helyszínén, kiemelkedő fesztiválján.
A Pályázat témája “Víz”.
A víz éltető elem a Föld összes élőlénye számára. Kultúrák jöttek létre és tűntek el a víz megjelenése, vagy éppen hiánya miatt. Része a mindennapjaiknak, Az ember, létformájának fenntartása közben folyamatosan használja és szennyezi a vizet, amivel a létfontosságú, meghatározó közeget, anyagot teszi tönkre. A XXI. század egyik legnagyobb kihívása felszíni vizeink, vizes élőhelyeink, ivóvízbázisaink védelme. A program szabad kezet ad az alkotóknak a téma feldolgozásában. A vizek-vizesélőhelyek növény- és állatvilágától kezdve, a víz szerepén és a víz erején át, egészen az ember környezetformáló tevékenységéig minden megjelenhet a versenyprogramban.

Trash art Magyarország 2019 helyszíne:
– Helyszíne: Gödöllő
– Időpont: 2019. május 24-26.

Nevezés-pályázat beadásának módja
Nevezési időszak: 2018. november 15.-2019. február 28.
Nevezni művész vagy amatőr kategóriában, kizárólag elektronikus formában lehet, a teljes körűen kitöltött online jelentkezési adatlap beküldésével, melynek része a szoborterv leírása és rajza is a http://www.trashart.hu és a http://www.godollofilmfest.com oldalon.
A nevezés mindenki számára nyitott és ingyenes, életkori megkötés nélkül.

NEVEZÉS FELTÉTELEI
Szobrok
– Készülhetnek önálló szobrok vagy szoborcsoportok.
– Egy alkotó/alkotócsoport több szoborral is pályázhat.
– Kizárólag kültéri szobrok terveivel lehet pályázni.
– Méret: maximum 2-2,5 méter magas és legfeljebb 4 m˛ alapterületű lehet a szobor (a technikai megoldások egyeztetése után a méret változhat felfelé).
Anyaghasználat: szabadon választott. Minden pályázó tetszőlegesen választja ki azokat a hulladéknak ítélt anyagokat, elemeket, amelyekből az installációt készíti. A szobroknak lehet vázat készíteni, amire rögzítheti az újrahasznosítható anyagokat, de kikötés, hogy a váz is újrahasznosítható, vagy hulladékból készült legyen. Minden alapanyag használható: fém, alumínium, üveg, PET, fa stb.
Igény szerint az alapanyagot egyes városok hulladékgazdálkodási közszolgáltatói, hulladékhasznosító üzemei, valamint a projekthez csatlakozó cégek biztosítják.
Egyéb szempontok: a szobrok elkészítése és kiállítása során kiemelt szempont a biztonság, a balesetveszély elkerülése. A szobrokat statikailag és érintésvédelem szempontjából is úgy kell elkészíteni, hogy azok megfeleljenek a biztonságos kiállíthatóság feltételeinek. Fontos a szállíthatóság, mozgathatóság, amennyiben szükséges, ehhez a szétszerelhetőség. Minden kiállításra kerülő szobor esetében ezt ellenőrizzük. Amennyiben ennek nem felel meg, a gödöllői kiállítás megnyitója előtt a pályamű a versenyből kizárásra kerül.

ÜTEMTERV
2019. február 28: a pályázatok (tervek) benyújtásának végső határideje
2019. március 20: a pályázók kiértesítése, hogy bekerültek-e a versenyprogramba
2019. március 21.-május 15.: a szobrok elkészítése, konzultáció a mentorokkal. A pályázóknak a kiválasztást követően lehetőségük lesz a mentorokkal való egyeztetésre – akiknek kilétéről március 20-án rántjuk le a leplet a weblapunkon (LINK).
2019. május 15. előzsűrizés: a kész szobrok helyszíni megtekintése, a legjobb alkotások kiválasztása a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kísérőrendezvényeként megvalósuló Trash Art Magyarország kiállításra
2019. május 24.: a kiválasztásra került szobrok felállítása Gödöllőn, a Fesztivál helyszínein
2019. május 26.: eredményhirdetés és díjátadó

DÍJAZÁS
A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt amatőr és művész pályázó díja egyenként 700 ezer Ft. A zsűri emellett értékes különdíjban részesíti az általa kiemelkedőnek vélt alkotásokat, összesen 600 ezer Ft értékben.
Díjátadó: a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál záró napján, 2019. május 26-án vasárnap, a természet és környezetvédelmi programok gáláján kerülnek átadásra a Trash Art Magyarország díjai.

KIÁLLÍTÁS
A versenybe beválogatott pályaművek tervei és alkotói 2019. március 31-től lesznek megtekinthetők a http://www.trashart.hu és a http://www.godollofilmfest.com oldalon.
Az elkészült szabadtéri pályaművek az eddigi évekhez hasonlóan, ismét Gödöllő parkjaiban és a Királyi Kastély kertjében lesznek először megtekinthetők a nagyközönség számára, 2019. május 24-től július 1-ig a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kísérőprogramjaként.
2019 augusztusában pedig a Sziget Fesztiválon, az Art Zóne-ban kerülnek kiállításra. A kiíró fenntartja a jogát, hogy csak az előzsűrizés során kiválasztott pályaművek kerülnek be a kiállításba. A beválogatott szobrok a Trash Art Magyarország tulajdonába kerülnek.
A Sziget Fesztivált követően – minőségi állapotuktól függően – a szobrok további helyszíneken, rendezvényeken meghívásos alapon lesznek kiállítva, vagy újrahasznosításra kerülnek, illetve az alkotó külön kérésére elszállíthatja azt saját telephelyére.

További információ kapcsolat
Hankó Gergely: ; T: 06-30-314-7550
Székelyhidi Tamás: T: 06-30-540-3601