Transzgenerációs örökségeink – felhívás

Léva Külhoni

A Szlovákiai Magyar Mentálhigiénés Közösség Transzgenerációs örökségeink címmel hirdeti meg műhely-konferenciánkat, melyre ezennel sok szeretettel hívják, várják a téma iránt érdeklődőket. Jelentkezési határidő június 15-e.

Örökségről van szó! Örökösök vagyunk mi mind, és szerencsés esetben vannak, lesznek örököseink is! Örökségeink generációkat átívelve érkeztek el hozzánk, s rajtunk keresztül, általunk mennek tovább, meghatározva utódaink – sőt, a majd még évtizedek, több emberöltő múlva megszületendő utódaink – életét is, több generáción át. Örökösök vagyunk egyénileg, családilag, így örököltünk mintákat, szerepeket, szereptartalmakat csakúgy, mint, „családi mítoszokat”, melyek maghatározzák döntéseinket, választásainkat csakúgy, mint akár pl. betegségeinket is. Ám örököltünk az ismert, tudott értékeken túl titkokat is, rejtett vágyakat, ki nem mondott álmokat, s ugyanúgy – tudattalanul – továbbadhatjuk titkainkat, álmainkat, vágyainkat. Ugyanígy vannak nemzeti örökségeink is, melyeket hordozunk, s majd átadunk.

Vajon tudjuk-e pontosan, hogy mi mindent kaptunk örökségbe? Mit adunk át, mit hagyunk az örököseinkre? Szántunk-e időt arra, hogy ezt átgondoljuk?  Szánjunk hát erre most egy napot, s vágjunk bele, induljunk el közösen ezen a felfedező úton. Ez most csak egy nap! Tudjuk jól, hogy nem egy nap alatt gyűltek össze örökségeink, s nem egy nap lesz az sem, amikor továbbadjuk! DE! Kezdjük el!

Fontos azonban – akár ismerős, akár ismeretlen útra indulunk – hogy legyen egy szakavatott „idegenvezetőnk”, „túravezetőnk”, aki segítségünkre lesz, ha alaposabban szeretnénk tájékozódni utunkon.

Nagy örömünkre, erre a megtisztelő feladatra vállalkozott dr. Koltai Mária PhD, a téma kiemelkedő szakértője, aki évtizedek óta a transzgenerációs örökségeket kutatja, s e mellett pszichiáter, pszichoterapeuta, kiképző terapeuta, neurológus, addiktológus, szupervízor, egyetemi oktató.

Találkozzunk tehát Léván, a Czeglédi Péter Református GimnáziumbanJ. Jesenského 41, 934 01 Levice/Léva.

Kérjük, hozz magaddal egy tárgyi emléket, egy Számodra fontos tárgyat, mely szimbolizálja az örökségedet, mely az őseidhez köt (avagy annak fotóját), továbbá, készítsd el a 3 generációs családfa rajzod – Nagyszüleidig bezárólag. Születési évük, s ha már nem élnek, haláluk ideje, (egykori) lakhelyük is szerepeljen rajta!

Jelentkezési határidő: 2019. június 15-ig  Szathmáry Zsuzsannánál a következő elérhetőségeken: e-mail: ,  mobil: +421 908 192 110.

A részletes program ITT olvasható. 

Forrás: Felvidék.ma/SZAKC