Telefonos adománygyűjtés

Hazai
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 
TELEFONOS ADOMÁNYGYŰJTŐ RENDSZER HASZNÁLATÁRA 
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK RÉSZÉRE 

A NIOK Alapítvány a hazai mobil- és távközlési szolgáltatókkal (Magyar Telekom Nyrt., Telenor Magyarország Zrt., Vodafone Magyarország Zrt., Invitel Távközlési Zrt.) partnerségben működteti a “13 600” adománygyűjtő hívószámot, melyen keresztül közhasznú jogállással rendelkező szervezeteket támogathatnak az adományozók. 
A telefonos adománygyűjtés célja
A 13 600 – telefonos adománygyűjtő szolgáltatás azért jött létre, hogy az adománygyűjtő szervezeteknek egy gyors, biztonságos és átlátható adománygyűjtési lehetőséget biztosítson. Mivel a telefonos adománygyűjtés az Invitel, a Magyar Telekom vezetékes és mobil, a Telenor, a Vodafone valamint a Blue mobile és MOL mobile ügyfelei számára elérhető, kiemelkedő lehetőséget biztosít az adománygyűjtő szervezetek számára azzal, hogy rendkívül széles körből kaphatnak adományokat. 

Kinek ajánljuk: 
Elsősorban azon szervezeteknek érdemes pályázni, akik havi szinten meg tudnak szólítani 100-150 adományozót, vagy évente egy-két alkalommal tudnak aktívan kampányolni egy adott cél érdekében, ezzel éves szinten legalább 1000-1200 embert adományozásra késztetni. Tehát kifejezetten tapasztalt, nagy támogatói bázissal, vagy kiemelkedő kommunikációs lehetőségekkel bíró szervezeteknek ajánljuk. 

A telefonos adománygyűjtés működése: 
A 13 600 – telefonos adománygyűjtő szolgáltatáson keresztül maximálisan 99 szervezet támogatható az alábbi működési rendszer szerint: a 13600 telefonszám felhívása után az adományozók 01-99-ig számozott mellékek alapján azonosíthatják, hogy mely szervezetet kívánják a telefonhívás vagy SMS értékével (500 Ft) támogatni. 
A szolgáltatók a NIOK Alapítvány felé számolnak el az adományokkal, majd a NIOK Alapítvány mint adománygyűjtést közvetítő szervezet a szolgáltatóktól kapott elszámolás alapján utalja tovább az adományokat a támogatott szervezet felé. A szolgáltatók a telefonhívások után hívásvégződtetési díjat számolnak fel, melynek mértéke szolgáltatónként változó, de maximum a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendelete által rögzített összeg, mely jelenleg 15 Ft + Áfa. A NIOK Alapítvány az elszámolt adományokból kezelési költséget nem von le, ugyanakkor a rendszer működtetésének érdekében a szervezetek havi adományközvetítői díjat fizetnek az előző havi hívások darabszáma alapján, melynek mértéke a mindenkori Adjukössze.hu ÁSZF-ben megtalálható (Telefonos szolgáltatás alatt). 

A pályázás feltételei: 
A 3/2011. (IX. 26.) NMHH rendelet alapján a fenti lehetőség igénybevételére közhasznú jogállással rendelkező szervezetek (alapítványok, egyesületek vagy nonprofit gazdasági társaságok) jogosultak. A 13 600-as szám használatára az alábbi feltételek teljesülése esetén pályázhatnak: 
– a szervezet közhasznú jogállással rendelkezik, 
– a szervezet 2018-ban frissített, részletes adatlappal rendelkezik a NIOK Alapítvány által működtetett Adjukössze.hu adatbázisban (további részletek: https://adjukossze.hu/), 
– átláthatóság szemponjából is megfelelnek az előírásoknak (350/2011. Kormányrendelet, 2011. évi CLXXV Törvény) 

Pályázati anyag: 
– Kitöltött Pályázati űrlap
– Féléves kidolgozott, konkrét kommunikációs terv egy A4-es oldalnyi terjedelemben az címre küldve (kitérve többek között a célcsoportokra, csatornákra, esetleges rendezvényekre, üzenetre) 

A pályázatnál előnyt élveznek azok a szervezetek, melyek 
– adománygyűjtési tapasztalatokkal és eredménnyel rendelkeznek 
– a lehető legszélesebb körben gyűjtenek adományokat; 
– részletes, reális és minél nagyobb területi lefedettségű kommunikációs tervvel, továbbá jelentősebb média- és közösségi kapcsolatokkal rendelkeznek; 
– tagjai az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének (részletek: atlathatosag.eu); 
– az átláthatóságot kiemelten kezelik és kezelték korábban is. 

Határidő: 2018. november 11. (vasárnap) 2400 óra. Hiánypótlásra a határidő után nincs mód! 
Figyelem! A fenti szempontoknak megfelelés nem jelent automatikus jogosultságot! A beérkezett pályázatokból a NIOK Alapítvány és a távközlési szolgáltatók által felkért testület választja ki azokat a szervezeteket, melyek használhatják a 13600 hívószámot. Egy szervezet határozatlan időre nyeri el a mellék használatának jogát. 

A NIOK Alapítvány és a távközlési szolgáltatók által biztosított lehetőségek 
A NIOK Alapítvány működteti az adjukossze.hu nevű weboldalt, ahol az adományozók tájékozódhatnak a 13 600 hívószámon keresztül adományokat gyűjtő szervezetek adatairól és mellékszámáról. A szervezetek az oldalon rövid bemutatkozási lehetőséget kapnak. 
A NIOK Alapítvány biztosítja az adjukossze.hu oldal mobiltelefonokra optimalizált verzióját is, megjeleníti a szervezetek mellékét a telefonszámmal együtt, valamint egyedi mellékszámmal ellátott logót bocsát a szervezet rendelkezésére. 

A NIOK Alapítvány havi szinten összegyűjti és egyezteti az adományozási adatokat a távközlési szolgáltatókkal, elszámolásokat készít, lebonyolítja a pénzügyi adminisztrációt a partnerszervezetekkel, továbbutalja az adományok összegét, továbbá pályáztat, szerződik a szervezetekkel és folyamatosan kapcsolatban áll a felekkel. Ezen kívül üzemelteti az adjukossze.hu weboldalt, ahol az adományozók tájékozódhatnak az adománygyűjtő szervezetekről. 

További információk: 
E-mail: Tel.: +36-1-315-3151
https://www.nonprofit.hu/palyazatok/Adomanygyujtes-telefonon-Gyorsan-konnyen-egyszeruen