Tanfolyamok a digitális ismeretekért

Felvidék Külhoni

(Fotó: pixabay.com)

A koronavírus világjárvány megváltoztatta a munkaerőpiac igényeit és a munkavállalók iránti követelményeket. A munkáltatók lényegesen több esetben követelik az alkalmazottaktól a digitális jártasságot. A szlovák népesség azonban ezen a területen jóval elmarad az Európai Unió más országainak lakosságától. Csupán a szlovák lakosság 27 százaléka rendelkezik legalább alapvető ismeretekkel e téren, amely a Gazdasági Világfórum szerint a későbbiekben a munkahelyek 64 százalékára lehet negatív hatással.

Ezen a helyzeten változtatna az Európai Bizottság azon terve, amelynek értelmében 2025-ig a lakosság 70 százalékának legalább az alapvető digitális ismereteket el kellene sajátítani. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió országaiban 2025-re 540 millió, a felnőtteket célzó program valósulna meg, amelyek célja, hogy mind több ember megtanuljon biztonságosan dolgozni a számítógépeken.

Az Európai Uniós programmal úgy számolnak, hogy az ismeretek birtokában az emberek dolgozhatnak az információkkal, konzultálhatnak a számítógépen keresztül illetve maguk is kialakíthatnak digitális egységeket. Így nem lenne gond számukra az elektronikus kommunikáció az állami szervekkel, az önkormányzatokkal, az elektronikus szolgáltatókkal és maguk is megoldhatnának olyan problémákat, amelyek a digitális világban felmerülnek.

„A felhasználó a tanfolyamokon elsajátított tudnivalók segítségével elvégezhetne különféle feladatokat, így az internet használatát, az egyes dokumentumok feldolgozását, a fényképek alapvető kiigazítását, videók kialakítását” – mondta Radovan Debnár, a Learn2code társaság munkatársa.

A digitális világban való jártasságot mindenkinek ajánlatos letesztelni. Ehhez nem elég csupán annyi, hogy valaki a közösségi oldalakat használja. Az itfitness.sk oldalon levő teszt alapján mindenki letesztelheti saját ismereteit. Ez csak 40 percet vesz igénybe, és az eredmény alapján eldönthető, kinek milyen tanfolyamra, további tanulásra van szüksége. Az egyes tanfolyamokért azonban rendszerint fizetni kell.

Ingyenesen a munkaügyi hivatalokon keresztül

A munkaügyi hivatalok a náluk nyilvántartott munkanélküliek számára szerveznek tanfolyamokat annak érdekében, hogy azok könnyebben juthassanak munkához. Ebben az esetben a munkaügyi hivatalokhoz kérvényt kell benyújtani, hogy a tanfolyam árát megtérítsék. Azonban a hivatal mérlegeli, hogy kinek hagyja jóvá a tanfolyam árának megtérítését, ez jogilag ugyanis nem kötelező. Elutasíthatják a kérelmet abban az esetben, ha az illető az utóbbi 5 évben már részt vett hasonló tanfolyamon, esetleg tartozása van a szociális vagy egészségügyi biztosítónál.

Tanulni soha nem késő

A hivatalok megállapították, hogy 2019-ben az ilyen tanfolyamok elvégzése után fél évvel a résztvevők 35 százaléka munkához jutott. Azoknak, akiknek a részvételét a tanfolyamokon elutasították, ajánlják, hogy egyénileg képezzék magukat különféle kiadványok, videók, az internet által. Érvényes ez azokra is, akik bővíteni szeretnék ismereteiket a digitális világ területén.

Radovan Debnár szerint legjobb a tanulást azzal kezdeni ami bennünket a leginkább érdekel, illetve amire a leginkább szükségünk van, majd ezeket az ismereteket tovább alkalmazni a gyakorlatban.

(webnoviny.sk/Felvidék.ma)