Szemet-szemé(r)t

Felvidék Hazai

január 26. – március 11.

 

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Város Önkormányzatával, a Kovászna Városi Művelődési Házzal, a kovásznai Kádár László Képtárral és a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesülettel együttműködésben, „Szemet-szemé(r)t” címmel képzőművészeti pályázatot hirdet.

A beérkező munkákat két forduló során bírálja el egy háromtagú szakmai zsűri: Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, Kányádi Irene művészettörténész, a Partiumi Keresztény Egyetem előadótanára és Dimény András képzőművész.

Első körben a tárlatra bekerülő alkotások kerülnek kiválasztásra, ezek egyúttal a kiállítás katalógusába is bekerülnek. A második fordulóban történik a díjzsűrizés, amelynek során az alábbi elismeréseket osztják ki: – a legjobbnak ítélt mű alkotója Szentimrei Judit-díjban részesül, a mű az Erdélyi Művészeti Központ gyűjteményébe kerül, 2023-ban egyéni tárlattal mutatkozhat be a kovásznai közönségnek, valamint 1500 RON pénzjutalmat kap. – a meghirdetett tematika szellemiségét legjobban kifejező alkotás szerzője Kőrösi Csoma Sándor díjat kap, a mű pedig a Kovászna városi Kádár László Képtár anyagát gazdagítja, a díjjal járó pénzjutalom szintén 1500 RON.

A megnyitóra 2022 április 21-én, csütörtökön kerül sor a kovásznai Kádár László Képtárban.

 1. A pályázat a Kárpát-medence képzőművészeinek szól, akik személyenként egyetlen alkotással nevezhetnek.
 2. A művészeket a „Szemet-szemé(r)t” tematikával, az alábbi hívó sorokkal szólítjuk meg: „Mivel mindannyian ezen a kis bolygón osztozunk, meg kell tanulnunk békében és harmóniában élni egymással és a környezettel. Ez nem csak egy álom, hanem szükségszerűség.” (Tendzin Gyaco, XIV. Dalai Láma)

Kőrösi Csoma Sándor nehézségekkel teli útja az európai ember képzeletében egy többé kevésbé mágikus kelet képét adja. Ladakh és Zanszkár földrajzi adottságai Kőrösi Csoma Sándor idejében még őrizték a hely szellemének puritán, ártatlan tisztaságát. A nehezen megközelíthető, kietlen vidék távol tartotta a turistákat, akik csak a század második felében kezdték megközelíteni a vidéket, megjelenésükkel visszafordíthatatlan csapást mérve a hely kulturális és környezeti adottságaira egyaránt. Az akkori Kalkutta nyomorát napjainkban már csak a szeméthegyek, füst és szmog mérhetetlen tömege múlja felül. Napjaink utazója, turistája Távol-Keleten Nyugat szeméthegyeivel szembesül.

Bármennyire is mélyek a kulturális, nyelvi, mentalitás-beli szakadékok köztünk, egy dolog mindnyájunkat összeköt, ami nem más, mint a szemét. Jelen kiírás a fogyasztói társadalmunk által kitermelt társadalmi és ökológiai katasztrófa aktuális és jövőbeli helyzetére reflektál. A hazai és nemzetközi művészeti szcéna már régóta reagál az egyre növekvő globális problémákra, az ökológiai krízisre, viszont a téma aktualitása úgy globális, mint lokális szinten – sajnos – napjainkban sem veszített erejéből. Magyarországon a Kőrösi Csoma Sándor emlékére épült Sztúpa a környezetért vállalt emberi felelősségünk jegyében született meg. A Sztúpa felszentelésekor a Dalai Láma a környezet szennyezése ellen így nyilatkozott: „Légy gyengéd a Földhöz! Cselekednünk kell, míg nem késő.” (Tendzin Gyaco, a XIV. dalai láma).

 1. A benevezett alkotások nem lehetnek két évnél régebbiek. 4. A műalkotások mérete ne haladja meg a 70×70 cm-t. Az ezeket a paramétereket meghaladó munkákat a zsűri nem válogatja be a kiállítás/katalógus anyagába! 5. A benevezést a szervezők kizárólag csak a teljesen kitöltött adatlap és az alábbi technikai feltételeknek megfelelően fotózott mű DIGITÁLIS beküldése esetén tekintik érvényesnek! – a digitális kép fájlmérete nem haladhatja meg a 15 MB-ot – csak tömörítetlen .jpg formátum elfogadott, 300 dpi felbontásban – a kép hosszabbik oldala minimum 4000 pixel kell legyen Az adatlap megtalálható a Kovászna Megyei Művelődési Központ honlapján (www.kultkov.ro) vagy facebook oldalán, illetve közvetlenül kitölthető a következő linken.

Az online adatlap kitöltését követően kérjük küldjék be a mű digitális reprodukcióját a  villámposta címre 2022. március 11., 12:00 (UTC+2) óráig.

A késve érkezett vagy a kiírásnak nem megfelelő alkotásokat nem tudjuk figyelembe venni. Figyelem! Az előzsűrizés szakaszában az eredeti alkotást nem kell postázni. Ellenkező esetben az eredeti műtárgyat nem áll módunkban visszaküldeni.

 1. A zsűri döntése nem felülbírálható, az eredményről minden benevező a megadott villámposta címére legkésőbb március 17-ig értesítést kap, a bejutott műveket várjuk a gyűjtőhelyekre.
 2. A nevezéssel a pályázó vállalja, hogy amennyiben a zsűri beválogatja a benevezett művét, az eredeti alkotást az alábbi lehetőségek egyikén eljuttatja a szervezőknek. A második fázisba jutott munkákat az első szakasz digitális nevezése során e-mailben elküldött űrlap nyomtatott változatával, keretezve és/vagy kiállításra készen, biztonságos csomagolásban kérjük eljuttatni a szervezőkhöz a megadott határidőig! A határidő után érkezett vagy nem kiállításra készen küldött alkotásokat nem áll módunkban keretezni, kiállítani. A művek leadása március 21-31. között (hétfő-csütörtök) lesz lehetséges.
 • Marosvásárhelyen: Nagy Dalma művésznőnél (str. 1 dec. 1918 nr.225/A)
 • Kolozsváron: a Szabédi Emlékháznál (Lázár u.30, 9-14 óra)
 • Csíkszeredában: Hargita Megyei Kulturális Központ: Botár Lászlónál (Temesvári ut, 4 szám)
 • Sepsiszentgyörgyön: Kovászna Megyei Művelődési Központ (Szabadság tér, 2 szám)
 • Brassóban: Csutak Levente műtermében (str: Hărmanului nr:13, ap: 99)
 • A művek Magyarországon történő leadási helyszíneiről az első forduló után értesítjük Önöket.

A postázási-, szállítási cím: Centrul de Cultură al Judeţului Covasna RO-520008, Sfântu Gheorghe, Str. Libertății, nr. 2 jud. Covasna, România

Postázás esetén a csomagra kérjük ráírni: Kőrösi Csoma Sándor képzőművészeti pályázat. A küldemény kulturális célt szolgál, és nem képvisel kereskedelmi értéket! For cultural purpose only, no commercial value!

A postai szállítás során való esetleges károsodásokért nem vállalunk felelősséget és nem áll módunkban helyrehozni/megtéríteni ezen károkat.

 1. A kiállított alkotásokat az alkotók felajánlhatják a kovásznai Kádár László Képtár, illetve az Erdélyi Művészeti Központ javára, ellenkező esetben a kiállítás lejárta és esetleges más helyszíneken való bemutatás után (legkésőbb szeptemberben) visszaküldjük.
 2. A tárlat szervezői fenntartják a kiállítás rendezési jogát.
 3. A résztvevők a nevezéssel automatikusan elfogadják a fent említett feltételeket és beleegyezésüket adják, hogy munkáik digitális fotóit a szervezők a későbbiekben felhasználhatják a Kőrösi Csoma Sándor tárlat népszerűsítésére, illetve a díjak elnyerése esetén tudomásul veszik, hogy a díjazott alkotások a kovásznai Kádár László Képtár, illetve az Erdélyi Művészeti Központ tulajdonába kerülnek.

Amennyiben gondja támad az adatlap kitöltésével és a digitális reprodukció beküldésével, forduljon bizalommal Konnát Rita képtárvezetőhöz a +40-770-420087 telefonszámon