Székelyföldi Grafikai Biennálé

Székelyföld Külhoni

6. Székelyföldi Grafikai Biennálé

A Kovászna, Hargita és Maros megyék tanácsai, valamint a Kovászna Megyei Művelődési Központ a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és a Maros Megyei Múzeum, pályázatot hirdet a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálén való részvételre.

Preambulum

2020-ban ünnepli megalapításának tízéves évfordulóját a Székelyföldi Grafikai Biennálé. A nemzetközi szakmai seregszemle megvalósult kiállításai, a benevezett művek szakmai minősége és mennyisége azt igazolta, hogy a grafikai eljárások és az ezeken keresztül történő különböző képi megjelenítési formák fejlődése folyamatos. A hatodik alkalommal megszervezésre kerülő biennálé kiváló alkalom a szervezők számára, hogy összegezzék az elmúlt évtized tapasztalatait, és ezeket a következő rendezvény szervezése kapcsán kamatoztassák.

A 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé azokat a szakmai tendenciákat hivatott bemutatni, amelyekre a kísérletezés, a határok átlépése, az esztétikai normák újraértelmezése vagy a korábbi hierarchiák lebontása a jellemző. A G6 arra vár válaszokat, hogy a különböző nemzetiségű és kultúrkörhöz tartozó alkotók miként reagálnak a saját környezetük vagy a nagyvilág által feltett kérdésekre a kortárs művészet nyelvén.  Milyen válaszokat adnak  globalizációs, politikai, gazdasági és egyéb társadalmi kérdésekre? Miként jelenítik meg közvetlen környezetük vagy saját személyes létük problémáit művészetükben, a kortárs művészi grafika nyelvén miként érvényesülhet hagyomány és abszolút megújulás.

A G6 azokat az alkotásokat is kíváncsian várja, amelyeknek nem a szépségeszmény meghatározása az elsődleges szempontja, hanem annak problematizálása. Így a szervezők a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé hívószavának a „A káosz struktúrája” címet javasolják. A káoszt mint az előrejelezhetőség bizonytalanságát, a rendet mint az egzakt geometriai szerkezetet vagy kiszámíthatóságot, illetve ezek esetleges szociológiai, politikai, kulturális, ökológiai és gazdasági vetületeit.

A fenti gondolatok jegyében a biennálé szervezői az alábbi eljárásokkal készült nyomtatott grafikák beadását várják:
– hagyományos grafikai eljárásokkal készült grafikai alkotások;
– digitális képalkotási módszerekkel készült és digitális eszközökkel nyomtatott grafikai alkotások;
– digitális képalkotási módszerekkel előkészített, de hagyományos módszerekkel nyomtatott grafikai alkotások.

A 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé részvételi feltételei és szabályzata
A biennálé szabályzata részben módosult! Kérjük, figyelemmel olvassa el a részvételi feltételeket, illetve a szabályzatot

A RÉSZTVEVŐK KÖRE
A biennáléra hivatásos képzőművészek és képzőművészeti egyetemi hallgatók pályázhatnak, amennyiben a pályázati kiírásban foglalt feltételeknek megfelelnek.
Nem pályázhatnak egyesületek, szakmai szervezetek, egyéb csoportosulások.A biennáléra való jelentkezés csak egyéni úton lehetséges.

A PÁLYAMŰVEK KRITÉRIUMAI

  • Tartalmi megkötés nincs.
  • A beküldendő alkotások papírmérete minimum 30×30 cm, maximum 100×100 cm.
  • A beadott grafikai alkotás az elmúlt két évben készült.
  • Minden nyomtatott grafikai eljárással készült alkotás elfogadott, amely kimeríti a grafika meghatározását a magas-, mély- és síknyomás terén (fa- és linómetszet, aquaforte, aquatinta, mezzotinto, litográfia, szitanyomás, egyedi nyomat, C-print, offset, elektrografika stb.).
  • Minden alkotó legfeljebb 3 alkotással pályázhat. Minden beküldött mű 1 alkotásnak számít. A sorozatok elemei külön alkotásnak minősülnek, tehát egy háromelemes sorozat három alkotásnak felel meg.
  • Nem elfogadottak a ceruzával, pasztellel, szénnel, tussal és más egyedi, nem sokszorosított eljárással készült pályaművek, valamint bármilyen képi beavatkozás nélkül kinyomtatott fotók vagy műalkotások (festmény, szobor, installáció, performace stb.) reprodukciói.

NEVEZÉS
Nevezni kizárólag webes felületen, az online űrlapon keresztül lehetséges: Nevezési űrlap 2020
Az alkotások digitális reprodukcióját online, a nevezési űrlapon keresztül lehet feltölteni az oldalon kért adatokkal együtt.

A digitális reprodukciók paraméterei:

  • a digitális kép fájlmérete nem haladhatja meg a 15 MB-ot
  • feltölteni tömörítetlen jpg, jpge, png formátumban lehet, 300 dpi felbontásban
  • a kép hosszabbik oldala minimum 2500 pixel legyen

Sikeres feltöltés esetén, a rendszer visszaigazoló üzenetet küld, az űrlap kitöltése során megadott e-mail címre. Ha gondjai lennének az online regisztrációval, a e-mail címen kérhet segítséget.

A digitális reprodukciók beküldésének határideje: 2020. március 20., 12:00 óra (UTC+2) 

Fontos! A nevezéssel a pályázó vállalja, hogy amennyiben a zsűri beválogatja a benevezett művét, az eredeti alkotást postán vagy személyesen eljuttatja a biennáléra. A szervezők a munkák nyomtatását, illetve a nyomtatási költség térítését nem vállalják!
Figyelem! Az előzsűrizés szakaszában az eredeti alkotást nem kell postázni! Ellenkező esetben az eredeti műtárgyat nem áll módunkban visszaküldeni.

RÉSZVÉTELI DÍJ
A 6. Székelyföldi Grafikai Biennáléra nincs nevezési díj

 A MŰVEK KIVÁLASZTÁSA, ZSŰRIZÉS
A biennálé zsűrijét nemzetközi szinten elismert művészettörténészek és képzőművészek alkotják.
A zsűrizés két szakaszban történik: előzsűrizés és a díjazott munkák kiválasztása.
A zsűri döntései nem felülbírálhatók.