Segítse a Garam Menti Néptáncegyüttest

Felvidék Egyéb
(Fotó: Mészáros Lajos, archív)

Léva városa immár harmadik éve hirdeti meg a támogatások közönségszavazás alapján való odaítélését. A szavazók a városi közösségi költségvetési támogatásról dönthetnek. A benyújtott projektek között találjuk az idén fennállásának 70. évfordulójára készülő Garam Menti Néptáncegyüttes pályázatát is.

Léva városa 20 ezer euróval támogatja a projekteket, pályázatonként legfeljebb 3000 euróval. Léva város lakói, valamint a járási székhelyen működő civil szervezetek jelölhettek projekteket a támogatásra.

A közönségszavazás április elsején zárul. A szavazás során egy telefonról egyszer lehet szavazni. A tizenhárom projekt közül egy szavazó maximum három pályázatra adhatja le szavazatát. A szavazás során az alábbi alapinformációkat kérik a szavazótól: lakhely, életkor, telefonszám. A szavazás során visszaigazolási kód érkezik az bejegyzett telefonszámra, e kód megadásával válik érvényessé az adott szavazat.

A benyújtott pályázatok az alábbi linken találhatóak meg. A Garam Menti Néptáncegyüttesre  Jubilejný folklórny večer (jubileumi folklórest) címen lehet leadni a voksokat. A szavazás ingyenes.

Mint Török Alfréd, a Csemadok Lévai Területi Választmányának az elnöke a Felvidék.ma kérdésére elmondta:

a jubileumra készülő Garam Menti Néptáncegyüttes Léva városához nyújtott be pályázatot a gálaprogram lebonyolításának támogatásáért.

Megfelelő számú szavazat szükséges ahhoz, hogy sikeres legyen a pályázatunk.

A Csemadok Lévai Alapszervezete égisze alatt működő folklórcsoport a Junior Kulturális Centrumban tervezi gálaprogramját. Mindehhez 3100 eurónyi támogatást kér a lévai költségvetésből. Hétfő déli állás alapján 381 szavazattal az élen jár a pályázók között.

A folklóregyüttest 1952-ben alapították. Kezdetben 20 táncossal, 15 fős zenekarral, valamint 30 tagú énekkarral működött.

Az elmúlt hét évtized alatt számos jeles eseményen, országos és nemzetközi rendezvényen öregbítették Léva hírnevét, mutatták be a magyar folklórértékeket. Több mint ezer fellépést tudhatnak maguk mögött.

A néptáncegyüttes fő célja a hagyományok ápolása, azok bemutatása, illetve átadása a fiatalok részére. Az évtizedek során több száz táncost neveltek, akik lelkesedéssel folytatják a hagyományok ápolását.

A számos díjjal kitüntetett Garam Menti Néptáncegyüttes jelenlegi vezetője, koreográfusa Halász Gyula, aki már hatvan éve tagja a néptáncegyüttesnek.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)