Rajzold le a kedvenc gubád

Felvidék Hazai

október 11. – október 30.

 

Saját gyártású bábsorozat indult október 9-től a közmédia M2 Gyerekcsatornáján. A Rozmaring kunyhó országos televíziós premierje alkalmából az MTVA rajzpályázatot hirdetett, amelyre óvodások és általános iskolások alkotásait várja két kategóriában. Pályázni október 30-ig lehet „Ő a kedvenc gubám” és „Ez történik a Rozmaring kunyhóban” témákban  címen. A legjobb rajzokat a Hetedhét Kaland című műsorban is láthatják a nézők.

Szombatonként 18 órától tizenkét héten át a gubáké a főszerep a tévében, amikor kicsik és nagyok megismerhetik Mályva, Kele, Deske, Lári és Fári különleges történeteit az erdő közepén. A helyszín egy varázslatos kunyhó, amelyben Napraforgó nagymamája élt, mielőtt elköltözött a felhőkbe. Feladata, hogy kitakarítsa a házikót, mivel szülei el szeretnék adni. Arra azonban nem számított, hogy nem csak az ő lelkének kedves a helyszín, a ház odacsalogatja mindazokat, akiknek kérdései vannak a világról vagy épp megértésre vágynak. Így bukkannak elő a gubák. Az M2 Gyerekcsatornára érkező új barátok lehetőséget kínálnak az óvodásoknak és az általános iskolásoknak, hogy megismerjék a Rozmaring kunyhót és részt vegyenek a kapcsolódó rajzpályázaton. Pályázni „Ő a kedvenc gubám” és „Ez történik a Rozmaring kunyhóban” kategóriában lehet október 30-ig. A részletek elérhetők a mediaklikk.hu/rozmaringkunyho oldalon, ahol színezők, videók, cikkek és további extra tartalmak is megtalálhatók.

Október 9-től kezdődhet a barátkozás a gubákkal. Kedves történeteikben olyan konfliktusokról, élethelyzetekről mesélnek, amiket kicsik és nagyok a saját életük hétköznapjaiban is megtapasztalhatnak. Ilyen például a megbántás és a bocsánatkérés, a csúfolódás vagy mások feltétel nélküli elfogadása, a jószívűség, a segítségnyújtás, a sorozat epizódjain átívelő témaként pedig a nagyi elvesztése miatti űr, a gyászfeldolgozás. Mindezt úgy, hogy a karakterek a gyerekek nyelvén szólalnak meg. Szórakoztató és szerethető jellemükkel, őszinte és önzetlen reakcióikkal garantáltan belopják magukat a nézők szívébe. Kele mindig meg tudja nevettetni Napraforgót, aki frappánsan válaszol a zöld kis guba kérdéseire és oszlatja el a kétségeit. Lári és Fári a testvérpár folyton valamilyen csínyen töri a fejét, és sajnos ezekkel olykor megbántanak másokat. Mályva a kissé álmodozó, rózsaszín kislány a csapattal közösen keresi a módját, hogy miként illeszkedhet be a gubagyerekek közé. Megmutatja, hogyan lehet valaki rózsaszínként néha borongós hangulatú vagy éppen nagyon-nagyon színes, és miért nem baj, ha olykor szomorkodik. Deske szíve telis-tele van szeretettel, ő az egyetlen karakter, aki nem beszél. Bár néma, mégis probléma nélkül megértik a többiek, csak egy kicsit jobban oda kell figyelni rá.

A Rozmaring kunyhó amellett, hogy modern, jelen idejű és színes, a magyar gyermekbábfilm-sorozatainak hagyományai előtt is tiszteleg. A közmédia célja, hogy ezt a tradíciót, valamint az alapvető emberi értékeket továbbadja. A sorozat a bábszínpadon már megszokott, de a televízióban újítást jelentő módon a bábművészt és a hátulról irányított bábot egy térben láttatja. A kapcsolatok és élethelyzetek bemutatásával a tanulás mellett szórakozási lehetőséget és közös médiaélményt kínál az egész családnak. Fülbemászó dallamait Szabó Balázs írta, főcímdalát pedig a népszerű gyermekdalszerző és -előadó, Kovácsovics Fruzsina énekli.

Érdemes tehát bepillantani a Rozmaring kunyhóba, ahol Napraforgó, Mályva, Kele, Deske, valamint Lári és Fári korhatár nélkül várja a gyerekeket, hogy együtt vidítsák fel a nagyi házikóját.

Rozmaring kunyhó – október 9-től szombatonként 18 órától, ismétlés vasárnaponként 08.10-kor, valamint péntekenként 19.50-kor az M2 Gyerekcsatornán!