Pályázat indul a kistelepülésen élők számára

Országos Hazai

Január 3-ától érhetők el a Magyar Falu Program pályázati kiírásai, a kérelmek azonnal beadhatók lesznek. A korábbi népszerű felhívások mellett új célok megvalósítására is forrást lehet nyerni.

Gyopáros Alpár Modern Települések fejlesztéséért feleős kormánybiztos hétfőn tudatta az MTI-vel, hogy a kistelepülések élők életminőségének javítása érdekében 2022. január 3-án pályázati kiírások jelennek meg, 14 felhívással. A miniszterelnökség által kiadott közlemény szerint az eljárási rend tovább egyszerűsödik:RÖVIDEBB (30-35 NAPOS) LESZ A BENYÚJTÁSI IDŐ ÉS GYORSABB LESZ A BÍRÁLATI SZAKASZ IS.

Ismét pályázhatnak tevékenységük támogatására a falusi civil szervezetekFORRÁS: SHUTTERSTOCK

A kormánybiztos a Magyar Falu Program egyik legnagyobb eredményének azt nevezte, hogy a kistelepüléseken megállt a népességcsökkenés, ez pedig a bölcsődék iránti megnövekedett igényben is megmutatkozik. Ebből kifolyólag ajövő évtől lehetőség nyílik a meglévő bölcsődeépületek felújítására

– tette hozzá a képviselő.

Változatlan formában lesz elérhető az óvodai épület, a faluház, a művelődési és a kultúrház fejlesztésének lehetősége, valamint az orvosirendelő-fejlesztési pályázat. A kedvezményezettek az önkormányzatok, amelyek a növekvő ingatlanárak miatt a magasépítési beruházások esetében megemelt támogatási összegre nyújthatnak be igényt. Könnyítés számukra, hogy a Támogatói Okirat kibocsátásához nem szükséges az építési engedély megléte, elég az engedélyezési eljárás elindításának igazolása.

Újdonság lesz

  • hogy először majd lehet pályázni fogászati kezelőegység beszerzésére is
  • hogy a kültéri közösségi terek, létesítmények, például színpad építésére, fejlesztésére, valamint gépjárművek tárolására szolgáló építmény, mobil létesítmény kialakítására is lesz lehetőség.
  • bővül majd az út-, híd-, és kerékpárút-építési pályázat is, amelynek keretében 2022-től vízelvezető csatornarendszerek javítására és építésére is lehet forrást nyerni.
  • Lehet majd pályázni közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzésre, valamint bértámogatásra, kommunális eszközök beszerzésére, óvodai játszóudvarok és közterületi játszóterek kialakítására.
  • A járdaépítési pályázat keretében igényelhető támogatás 10 millió forintra emelkedik, az összeg jövőre – az anyagköltségen túl – már vállalkozói díjra is elszámolható. Az önkormányzatok számíthatnak a szolgálati lakásépítése, valamint a tanya- és falubusz beszerzésére irányuló pályázatokra.
  • A falusi civil szervezetek ismét pályázhatnak tevékenységük támogatására

ISMÉT KIÍRJÁK AZ ISKOLAÉPÜLET- ÉS TORNATEREM-FEJLESZTÉSI PÁLYÁZATOT, AMELYNEK A KEDVEZMÉNYEZETTJEI A TANKERÜLETEK LESZNEK.Jelentős forrásra pályázhatnak ezen kívül az egyházközösségek három célterületre: egyházi közösségi terek fejlesztése és eszközbeszerzés, bértámogatás, valamint egyházi temetői infrastruktúra fejlesztése kategóriákban. A pályázati célok közé mind az egyházi fenntartású, mind az önkormányzati fenntartású temetők estében bekerül a a digitális temetői nyilvántartás beszerzése és működtetése.

Forrás: origo.hu