Országos fecskefelmérés

Hazai

Országos fecskefelmérés

Kiíró: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Fejér Megyei Helyi Csoportja, “VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány
Határidő: 2017. február 28.
Pályázhat: általános- és középiskolák

Leírás:
Hosszú ideig tökéletes volt az összhang az ember és a fecskék között: a szerencsehozó madarakat szeretettel fogadták, ők cserébe hatékonyan gyérítették a háziállatok körül nyüzsgő rovarokat. A csivitelő énekű füsti fecske inkább vidéki faj, amely zártabb helyen, ólakban, istállókban, tornácok sarkaiban építi felül nyitott fészkét. A molnárfecske a városoktól sem riad vissza, felül zárt fészkét megtaláljuk a Keleti pályaudvaron, panelházak ablakzugaiban, illetve olyan hatalmas épületeken, mint tornatermek, gabonatárolók, magtárak, vagy akár a tiszalöki vízlépcső.
Az állattartás visszaszorulása, az utcák lekövezése, a repülőgépes szúnyogirtás, a kedvezőtlen időjárás, továbbá a vonulási útvonal megannyi veszélye együttesen okozta, hogy az egykor közönséges füsti- és molnárfecske állománya érzékelhetően megfogyatkozott.
A két fecskefaj védelme csak több lépcsőben lehetséges. Még mindig viszonylag gyakori madaraink, melyek fészkeit gyakran csak az adott házban élők ismerik, így az állomány pontos felmérése nagyon nehéz. Márpedig az első lépés az, hogy képet kapjunk minél több magyar település fecskéiről, még a madarak érkezése előtt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Fejér megyei helyi csoportja és a “VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány ehhez a munkához a pedagógusok segítségét kéri.
Szeretnénk megkérni az általános- és középiskolák tanítóit és tanárait, hogy az osztályokban érdeklődjenek a gyerekektől: ismernek-e fészkelő fecskéket az otthoni házon vagy melléképületen, rokonoknál, vagy egyéb helyeken. Kiemelt figyelmet fordítunk az óvoda- és iskolaépületekre, továbbá a szabadidős intézményekre (sportcsarnok, lovarda, uszoda). A kérdőív, az adatgyűjtő mintatáblázat, továbbá a határozáshoz szükséges képanyag megtalálható az alábbi címen: http://volgy-hid.blogspot.hu/2017/01/pedagogusok-figyelmebe-orszagos.html
Az adatokat tábázatos formában kell beküldeni a címre

Díjazás:
A felmérésben legalább 25 adatot szolgáltató iskolák garantált ajándékot kapnak.
A legtöbb adatot beküldő három település a “fecskebarát település” kitüntető címet és az erről szóló táblákat kapja.

További információ:
Kovács Gergely Károly
“VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány