Népi Játékok Fesztiválja

Hazai
Népi Játékok Fesztiválja Óvodában/ Iskolában

A pályázat tárgya: a nyertes pályázó által választott helyszínen egy jó hangulatú tartalmas rendezvényt szervezünk. Az egyesületünk tulajdonában lévő népi, történelmi és logikai játékokat bérleti díj nélkül biztosítjuk (melyek bérleti díja kb. fél millió Ft lenne)

Támogatottak köre:
– iskolák, óvodák és bölcsődék Magyarországról, és a Történelmi Magyarország egész területéről; illetve civil szervezetek, társadalmi szervezetek, önkormányzatok, művelődési házak és központok, közhasznú tevékenységet végző cégek ha zártkörű rendezvényt szerveznek (előre tudják a résztvevők létszámát, pontos adatait
Ebben kategóriában nem pályázhatnak falunapok, városnapok, fesztiválok szervezői.

Pályázatunk célja “A tanulók ismerjék meg nemzeti, népi kultúránk értékeit, hagyományait. … Sajátítsák el azokat az ismereteket, gyakorolják azokat az egyéni és közösségi tevékenységeket, amelyek megalapozzák az otthon, a lakóhely, a szülőföld, a haza és népei megismerését, megbecsülését. Alakuljon ki bennük a közösséghez tartozás, a hazaszeretet érzése, (A Kormány a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 94. § (4) bekezdés b))
Segítséget nyújtsunk az iskoláknak és az óvodáknak abban, hogy a Nemzeti Alaptantervben megfogalmazott elvárásoknak minél magasabb színvonalon tudjanak megfelelni.

Kiíró: a Boglárka Hagyományőrző Kulturális Egyesület a néphagyományok megőrzését tűzte ki célul fesztiválokon szórakoztatva a résztvevőket népi és történelmi játékokkal. A gyermekek foglalkoztatásában nagy tapasztattal rendelkező játékmesterek közel 10 éve vesznek részt ehhez hasonló programokban, a Magor Magyarjai Hagyományőrző Egyesületben, melynek megszűnése után alapították meg jelenlegi szervezetüket. Ezen tapasztalatok felhasználásával dolgozták ki a néphagyományok bemutatását játékok segítségével. Különböző ünnepekhez különböző programokkal kapcsolódunk. A vidám hangulatú közös játék után pozitív élményekkel távoznak a résztvevők, úgy sajátítják el az ismereteket a népszokásokról, hogy a tényleges tanulási folyamat negatív részei felmerülnének a gyerekekben.

A program kellékei óvodáknak:
– Kézzel hajtott kosaras fakörhinta
30 féle nagyméretű népi játék az aktuális hagyományok jegyében:
– Kézműves játszóház
– Asztali logikai fajátékok

A program kellékei iskoláknak:
30 féle nagyméretű népi játék az aktuális hagyományok jegyében:
– Íjászat – oktatás kipróbálás
– Kézműves játszóház
– Asztali logikai fajátékok

Az éves programunk az évszakok függvényében a következőként alakul (minden megjelölt időszakra más-más játék-összeállítást biztosítunk):
– május-június Pünkösd és Gyereknap
– szeptember-október szüret, őszi betakarítások
– november-december a népi játékokba beleépítettük a névnapok jellegzetességeit (Márton, András, Katalin, Miklós, Luca) és az ünnepek hangulatát (Advent, Mikulás, Karácsony) szokásokkal kiegészítve.
– január – februári a Farsang jegyében készült, busójárással, kiszebábbal, bolondos zenés – táncos játékokkal a régi fonókból.
– március-áprilisra két fajta programot terveztünk egy forradalmit és egy húsvétit.

Támogatási időszak: 2017. március 1. és 2018. június 30. között megrendezésre kerülő rendezvények.

A rendezvény összköltsége: 650 000 Ft, mely a következő költségekből tevődik össze: a játékmesterek költségei, regisztrációs lapok, díjak: égetett fa érmek- kézműves termék, (melyek értéke 500 Ft/db), alapanyagok, amortizációs költségek, szervezési, lebonyolítási költségek, az eszközök össze és szétszerelési költségei és a játékok bérleti díja.

Önrész: 800 Ft/gyermek (min. 70 résztvevő). Ez az összeg a következő költségeket tartalmazza: az alapanyagokat, a díjakat (minden gyermek ajándékot kap, egy fába égetett érmet, szalagra fűzve), a diplomákat, a játékmesterek költségeit.
A rendezvényre meghívhatják a szülőket, rokonokat is, a 14 év feletti vendégek és a pedagógusok ingyen vehetnek részt a rendezvényen. A 2 és 14 év közötti meghívott gyerekek számára érvényes a 800 Ft/gyermek önrész.

Létszámtól függő kedvezmények:
– 110 fő feletti létszám esetén 750 Ft/gyermek
– 150 fő feletti létszám esetén 700 Ft/gyermek
– 190 fő feletti létszám esetén 650 Ft/gyermek
– Több intézmény összefogva is nyújthat be pályázatot (minden intézmény adatait kérnénk feltüntetni). Ha egy közös helyszínt jelölnek meg, és ha a közös gyereklétszám meghaladja a 140 főt, két rendezvényt tartunk ugyanazon a napon különböző időpontban.
Régi pályázóknak: Azon intézmények számára, akikhez a programunkkal már ellátogattunk, akár a Boglárka Hagyományőrző Egyesülettel, akár a Magor Magyarjai Hagyományőrző Egyesülettel az önrész 700 Ft/gyermek és a pályázati űrlap 4. pontját nem kell kitölteni
Szállítási költség: 70 Ft/km (székhely: Tiszakécske)

A pályázatok benyújtásának módja: az egyesület honlapján keresztül: http://www.fakorhinta.hu Itt előbb regisztrálni kell, majd a választott pályázat formanyomtatványát kitölteni, ezután kinyomtatni, aláírva, lepecsételve PDF vagy JPEG formátumban feltölteni, vagy e-mailben a e-mail címre.

A pályázati benyújtás határideje:
I. forduló: március 20.
II. Ezt követően minden hónap 15. napja 2018. február 15-ig
Szállítási költség: 70 Ft/km (székhely: Tiszakécske)
Elbírálás: A beadási határidőt követően 10 napon belül.
Értesítés: Az elbírálástól számítva max.10 napon belül e-mailben.

Szerződéskötés: a támogatási döntéséről szóló értesítő levelek tartalmazzák a nyertes pályázók számára a szerződéskötés feltételeit és az ahhoz szükséges dokumentumok beküldési határidejét, módját.

Érdeklődni lehet: e-mailben a vagy címen vagy telefonon az egyesület elnökénél. Telefonszám: Lőrincz Teréz 06 70 / 615 6275.

Bővebb információ a Boglárka Hagyományőrző Kulturális Egyesület honlapján található: http://www.fakorhinta.hu (képek, videók a játékokról és a már lezajlott rendezvényekről, értékelések, tudnivalók stb.)