Népi Játékok Fesztiválja

Hazai
Népi Játékok Fesztiválja Óvodában/Iskolában/Bölcsődében

A pályázat tárgya: a nyertes pályázó által választott helyszínen egy jó hangulatú tartalmas rendezvényt szervezünk. Az egyesületünk tulajdonában lévő népi, történelmi és logikai játékokat bérleti díj nélkül biztosítjuk (melyek bérleti díja kb. fél millió Ft lenne) 

Támogatottak köre: iskolák, óvodák és bölcsődék Magyarországról, és a Történelmi Magyarország egész területéről; illetve civil szervezetek, társadalmi szervezetek, önkormányzatok, művelődési házak és központok, közhasznú tevékenységet végző cégek ha zártkörű rendezvényt szerveznek (előre tudják a résztvevők létszámát, pontos adatait).
Ebben kategóriában nem pályázhatnak falunapok, városnapok, fesztiválok szervezői. 

Teljes támogatási időszak: 2018. január 20. és 2019. április 10. között megrendezésre kerülő rendezvények.
– Téli időszak: 2018. január 20.-április 10. és október 10.-2019. április 10.
– Nyári időszak: 2018. április 11.-október 9.

Pályázatunk célja“A tanulók ismerjék meg nemzeti, népi kultúránk értékeit, hagyományait. …Sajátítsák el azokat az ismereteket, gyakorolják azokat az egyéni és közösségi tevékenységeket, amelyek megalapozzák az otthon, a lakóhely, a szülőföld, a haza és népei megismerését, megbecsülését. Alakuljon ki bennük a közösséghez tartozás, a hazaszeretet érzése, (a Kormány a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 94. § (4) bekezdés b))
Segítséget nyújtsunk az iskoláknak és az óvodáknak abban, hogy a Nemzeti Alaptantervben megfogalmazott elvárásoknak minél magasabb színvonalon tudjanak megfelelni.
Kiíró: a Boglárka Hagyományőrző Kulturális Egyesület a néphagyományok megőrzését tűzte ki célul fesztiválokon szórakoztatva a résztvevőket népi és történelmi játékokkal. A gyermekek foglalkoztatásában nagy tapasztattal rendelkező játékmesterek közel 10 éve vesznek részt ehhez hasonló programokban, a Magor Magyarjai Hagyományőrző Egyesületben, melynek megszűnése után alapították meg jelenlegi szervezetüket. Ezen tapasztalatok felhasználásával dolgozták ki a néphagyományok bemutatását játékok segítségével. Különböző ünnepekhez különböző programokkal kapcsolódunk. A vidám hangulatú közös játék után pozitív élményekkel távoznak a résztvevők, úgy sajátítják el az ismereteket a népszokásokról, hogy a tényleges tanulási folyamat negatív részei felmerülnének a gyerekekben.

A program kellékei óvodáknak 
a nyári időszakban: 
– Kézzel hajtott kosaras fakörhinta
– 30 féle nagyméretű népi játék az aktuális hagyományok jegyében
– Kézműves játszóház 
– Asztali logikai fajátékok
a téli időszakban: 
– Kézzel hajtott kosaras fakörhinta vagy Kézműves játszóház (a pályázó döntése)
– 30 féle nagyméretű népi játék az aktuális hagyományok jegyében
– Asztali logikai fajátékok

A program kellékei iskoláknak 
a nyári időszakban: 
– 30 féle nagyméretű népi játék az aktuális hagyományok jegyében: 
– Íjászat – oktatás kipróbálás
– Kézműves játszóház 
– Asztali logikai fajátékok
a téli időszakban: 
– Íjászat – oktatás kipróbálás vagy Kézműves játszóház (a pályázó döntése)
– 30 féle nagyméretű népi játék az aktuális hagyományok jegyében
– Asztali logikai fajátékok

A program kellékei bölcsődéknek
a nyári időszakban: 
– Kézzel hajtott kosaras fakörhinta
– 20 féle nagyméretű népi játék az aktuális hagyományok jegyében
– Kézműves játszóház 
– Asztali logikai fajátékok
a téli időszakban: 
– Kézzel hajtott kosaras fakörhinta vagy Kézműves játszóház (a pályázó döntése)
– 20 féle nagyméretű népi játék az aktuális hagyományok jegyében
– Asztali logikai fajátékok

Az éves programunk az évszakok függvényében a következőként alakul (minden megjelölt időszakra más-más játék-összeállítást biztosítunk):
– május-június Pünkösd és Gyereknap
– szeptember-október szüret, őszi betakarítások
– november-december a népi játékokba beleépítettük a névnapok jellegzetességeit (Márton, András, Katalin, Miklós, Luca) és az ünnepek hangulatát (Advent, Mikulás, Karácsony) szokásokkal kiegészítve.
– január-februári a Farsang jegyében készült, busójárással, kiszebábbal, bolondos zenés – táncos játékokkal a régi fonókból.
– március-áprilisra két fajta programot terveztünk egy forradalmit és egy húsvétit.

A rendezvény összköltsége650 000 Ft, mely a következő költségekből tevődik össze: a játékmesterek költségei, regisztrációs lapok, díjak: égetett fa érmek- kézműves termék, (melyek értéke 500 Ft/db), alapanyagok, amortizációs költségek, szervezési, lebonyolítási költségek, az eszközök össze és szétszerelési költségei és a játékok bérleti díja.

Önrész:
– a téli időszakban: 700 Ft/gyermek (min. 60 résztvevő).
– a nyári időszakban: 800 Ft/gyermek (min. 70 résztvevő).
Ez az összeg a következő költségeket tartalmazza: az alapanyagokat, a díjakat (minden gyermek ajándékot kap, egy fába égetett érmet, szalagra fűzve), a diplomákat, a játékmesterek költségeit.
A rendezvényre meghívhatják a szülőket, rokonokat is, a 14 év feletti vendégek és a pedagógusok ingyen vehetnek részt a rendezvényen. A 2 és 14 év közötti meghívott gyerekek számára érvényes a 800 Ft/gyermek önrész.

Régi pályázóknak: Azon intézmények számára, akikhez a programunkkal már ellátogattunk, akár a Boglárka Hagyományőrző Egyesülettel, akár a Magor Magyarjai Hagyományőrző Egyesülettel az önrész
– a téli időszakban: 600 Ft/gyermek (min. 60 résztvevő).
 a nyári időszakban 700 Ft/gyermek (min. 70 résztvevő).
Létszámtól függő kedvezmények:
– 140 fő feletti létszám esetén 10% kedvezmény
– 250 fő feletti létszám esetén 20% kedvezmény
Több intézmény összefogva is nyújthat be pályázatot (minden intézmény adatait kérnénk feltüntetni). Ha egy közös helyszínt jelölnek meg, és ha a közös gyereklétszám meghaladja a 140 főt, két rendezvényt tartunk ugyanazon a napon különböző időpontban.

Régi pályázóknak: Azon intézmények számára, akikhez a programunkkal már ellátogattunk, akár a Boglárka Hagyományőrző Egyesülettel, akár a Magor Magyarjai Hagyományőrző Egyesülettel az önrész 700 Ft/gyermek és a pályázati űrlap 4. pontját nem kell kitölteni

Szállítási költség: 70 Ft/km (székhely: Tiszakécske)

A pályázatok benyújtásának módja: az egyesület honlapján keresztül: http://www.fakorhinta.hu Itt előbb regisztrálni kell, majd a választott pályázat formanyomtatványát kitölteni, ezután kinyomtatni, aláírva, lepecsételve PDF vagy JPEG formátumban feltölteni, vagy e-mailben a  e-mail címre.

A pályázat benyújtási határideje
I. forduló: 2018. február 5. 
II. Ezt követően minden hónap 5. napja, 2019. február 5.-ig.
Elbírálás: A beadási határidőt követően 10 napon belül.
Értesítés: Az elbírálástól számítva max.10 napon belül e-mailben.
Szerződéskötés: a támogatási döntéséről szóló értesítő levelek tartalmazzák a nyertes pályázók számára a szerződéskötés feltételeit és az ahhoz szükséges dokumentumok beküldési határidejét, módját.
Érdeklődni lehet: e-mailben a  vagy  címen vagy telefonon az egyesület elnökénél. Telefonszám: Lőrincz Teréz 06 70 / 615 6275.
Bővebb információ a Boglárka Hagyományőrző Kulturális Egyesület honlapján található: http://www.fakorhinta.hu (képek, videók a játékokról és a már lezajlott rendezvényekről, értékelések, tudnivalók stb.)