Nemzetközi Filmfesztivál

Hazai

Pályázati kiírás

Helyszín: Belvárosi Mozi, Zsigmond Vilmos terem, Szeged
Időpont: 2018. május 09-12.
A magyar operatőrök az egész filmet követik az első gondolattól az utolsó kocka filmezéséig. Ez a magyar operatőrök varázsa világszerte.”
A világhírű Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos városunk szülötte, díszpolgára volt. Az ország egyik legnagyobb, legszebb és legrégebbi – lassan 100 éves – hagyományos mozija, a szegedi Belvárosi Mozi 539 fős terme 2005 óta az ő nevét viseli, amire hallatlanul büszke volt. A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál részben azért született, hogy az ő emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadja.
A fesztivál célja
A fesztivál kiemelt célja, hogy a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére irányítsa a figyelmet, és lehetőséget teremtsen fiatal művészek bemutatkozására. A fesztiválra érkezett pályaműveket a zsűri elsősorban az operatőri teljesítmény alapján értékeli – nem figyelmen kívül hagyva természetesen a film egészének művészi színvonalát.
A pályázók köre
Korhatár nélkül jelentkezhet minden alkotó, alkotócsoport, de külön örülünk azoknak az alkotásoknak, amelyekben filmművészetet tanuló, rendező és operatőr szakos egyetemi/főiskolai hallgatók vesznek részt. A program fontos eleme, hogy lehetőséget teremt fiatal alkotók számára az ismerkedésre, a tapasztalatszerzésre és -cserére az egyes országokban folyó képzésekről, filmkészítési lehetőségekről.
A kiírás egyik fő szempontja, hogy a beérkező pályamunkák olyan eredeti és kreatív operatőri megoldásokat tartalmazzanak, amelyek Zsigmond Vilmos filmjeit, munkáit is jellemezték.
Tematikai, technikai, műfaji megkötés és időtartam-korlátozás nélkül várjuk a 2015. január 1. után készült alkotásokat. Egy alkotó több filmmel is pályázhat. Az alkotásokat műfajuk szerint soroljuk szekciókba. Nevezési díj nincs.
Nevezni lehet nagy- és kisjátékfilmmel, kísérleti, dokumentum- és animációs filmmel a honlapon található Nevezési lapon. A nevezett filmeket határozatlan idejű, kóddal védett, online letölthető vimeo vagy youtube linkkel, angol felirattal ellátva kérjük beküldeni. A versenyprogramba bekerült filmeket kizárólag DCP hordozón tudjuk elfogadni. A kópiákat visszapostázzuk, a díjnyertes alkotásokról másolatot készítünk archívumunk számára.
A vetített filmekért nem áll módunkban bérleti és jogdíjat díjat fizetni.
Jelentkezni a nevezési lap kitöltésével lehet 2018. január 21. éjfélig.
A beérkező pályamunkák számától függően 5-10 fős, operatőrökből, rendezőkből és más filmes szakemberekből álló előzsűri értékeli a műveket.
A versenyprogramba bekerült filmek nyilvános bejelentése: 2018. március 1.
A versenyprogramba beválogatott filmek alkotóinak (alkotásonként 1-2 fő) a fesztivál ideje alatt szállást és étkezést biztosítunk.
A fesztivál időpontja: 2018. május 9-12.
Értékelés
Az előzsűrizés után a versenyfilmek közül nemzetközi zsűri választja ki a legjobbakat.
A zsűri tagjai:
dr. Szabó Gábor (HSC) Balázs Béla-díjas operatőr, egyetemi tanár, az egyetlen, Zsigmond Vilmos rendezte film (Tékozló apa, 1991) operatőre (zsűri elnök)
Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve díjasa (Testről és lélekről)
Erdély Mátyás Kossuth-díjas operatőr (Saul fia), további díjai: az Amerikai Operatőrök Szövetségének díja, Reflektorfény-díj
James Chressanthis (ASC) amerikai operatőr, rendező, író, producer, az American Society Of Cinematographers tagja
dr. Muhi András – Balázs Béla-díjas filmproducer, az Inforg Stúdió alapító tagja
A fesztivál fővédnöke: Susan Zsigmond
Fesztivál díjak:
Zsigmond Vilmos díj a legjobb operatőri munkáért
Legjobb film kategóriánként (legjobb fényképezés és a megvalósítás művészi színvonala)
Szeged Város díja
Kritikusok díja
Diákzsűri díja
Közönségdíj
A zsűri fenntartja a jogot, hogy nem minden kategóriában ad ki díjat.
A díjazásra rendelkezésre álló összeg: 4 millió forint.
http://zsigmondvilmosfilmfest.com/hu/palyazati-kiiras