Nárcisz: az együttérzés és a remény jelképe

Felvidék Külhoni

 

Nárciszok napja – az együttérzés és a remény jelképe

Kép: TASR

Április 11-e már 1997 óta nálunk is a daganatos betegekkel való együttérzés napja. A Nárciszok napján kisebb-nagyobb adományokkal járulhatunk hozzá a rákbetegek gyógyításához, életkörülményeik javításához, a betegség okainak kutatásához, a gyógyszerek fejlesztéséhez, adományainkért pedig jelképes vagy valóságos sárga nárciszokat osztanak. A gyűjtést a Rákellenes Liga szervezi és az összegyűlt pénzt sokfelé osztják, a felsoroltakon kívül ebből fedezik a rákbetegek relaxációs gyógykezelését, segítik a kórházak és hospic intézetek felszerelését és működtetését, tartják fenn a kórházban kezelt rákbeteg gyerekek szüleinek lakhelyét is, hogy azok a kezelés idején a gyerekek közelében lehessenek.

A Rákellenes Liga alapítója dr. Eva Siracká, aki 1990-ben a pozsonyi Szent Erzsébet Onkológiai Kórház orvosaként került kapcsolatba rákbetegekkel, ő alkalmazott először Szlovákiában radioterápiát a betegség gyógyítására. A Nárciszok napja és a gyűjtés a liga kezdeményezésére először hat szlovákiai városban valósult meg, és azóta a mai napig a legeredményesebb jótékonysági akció.

Az önkéntesek kis dobozkákkal, pénztárakkal, perselyekkel járják az utcákat, amelyekbe gyűjtik az adományokat, majd apró sárga nárciszokkal, élő vagy művirágokkal illetve ismertető füzetekkel viszonozzák azokat.

Az összegyűlt összeg évről évre több, kivételt a múlt év képez, amikor a világjárvány miatt április 11-e helyett július 31-én került sor az akcióra. Akkor 284 000 euró gyűlt össze, amely jóval kevesebb volt, mint az előző évben, 2019-ben ugyanis a felajánlott összeg elérte az 1 millió eurót.

A világjárvány miatt a daganatos betegek helyzete lényegesen nehezebb és bonyolultabb lett, azonban tanácsot, felvilágosítást kérhetnek a 0800 11 88 11-es ingyenes telefonszámon.

A daganatos betegek száma sajnos Szlovákiában sem csökken, évente 30 000 új esetet diagnosztizálnak, és mindkét nemet elsősorban a vastagbélrák sújtja.

Továbbá a nőknél a leggyakoribb a mellrák, a végbélrák és a méhrák, a férfiaknál a végbélrák, tüdőrák és prosztatarák előfordulása. Összességében azonban több nő, mint férfi szenved daganatos megbetegedésben Szlovákiában.

A Nárciszok napja egyébként Írországból indult 1987-ben azzal a szándékkal, hogy felhívják a figyelmet a betegség súlyosságára, de arra is, hogy

a megelőzés, a korai felismerés, az életmódváltozás és a megfelelő kezelés életeket menthet.

Azóta a világ számos országa csatlakozott az akcióhoz, és a sárga nárcisz a tavasz, de a remény, az együttérzés és a rászoruló betegek megsegítésének szimbóluma is lett.

(BM/Felvidék.ma/Teraz.sk)