Nagycétényi óvoda épülete rangos díjat nyert

Felvidék Pályázati eredmények
A Manócska Óvoda épülete

„A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program részeként valósult meg Nagycétényben a Manócska Óvoda építése. A program egyik alapvető célkitűzése volt a magyar identitás megerősítése. Ehhez a maga sajátságos eszközeivel az építészet is próbált hozzájárulni” – hangzott el a Jövőt építünk építészeti pályázat díjátadóján, amikor a nagycétényi Manócska Óvoda épületének tervezője, Lendvai László nevében kollégája, a társtervező Kmetyó László vette át Potápi Árpád János államtitkártól és Grezsa István miniszteri biztostól a rangos elismerést.

A magyar kormány támogatásával Kárpát-medence-szerte épített, illetve felújított óvodák, iskolák, kulturális intézmények, sportlétesítmények, templomok, egyházi közösségi terek építészeti megmérettetésén a zsűri 6 fődíjat és 22 díjat ítélt oda a pályázó építészeknek. A pályázat ötletadója Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége volt.

A magyar óvoda létrejötte Nagycétényben a helyi magyar közösség több évtizedes igényének és a magyar kormány támogatásának az eredménye.

A nagycétényi önkormányzat által működtetett óvodában nem volt teljes körű magyar nevelés és kellő felkészítés a magyar tannyelvű iskolába.

Ezt hivatott pótolni a Manócska Óvoda létrejötte. Az átadását egy hároméves munkafolyamat előzte meg. Elsősorban egy óvodalétrehozási terv készült, amely meghatározta az óvoda számára a megfelelő helyet és a megfelelő tervezésű épületet, valamint tapasztalt kivitelezőt, aki az építész által tervekbe foglaltakat maradéktalanul meg tudta valósítani. Az óvoda átadására 2020. szeptember 1-jén került sor, amivel a nagycétényi magyar közösségnek egy majd ötven éve óhajtott igénye teljesült.

A hagyományos nagycétényi faluképhez illeszkedő modern óvodaépület tökéletesen ellátja közösségi feladatát.

Az épület az elhelyezkedésével nem nehezedik rá az utcafrontra, nem akarja a telek minden négyzetcentiméterét beborítani, sőt nagyvonalúan hátrébb tolódik, amivel még a neki otthont adó intézmény számára is kellő méltóságot kölcsönöz.

Logikus elrendezésű és könnyen átjárható termei, az óvoda U alakban körülzárt udvara, a belterek barátságos, gyermeklelket simogató berendezése a gyermekek és nevelők számára megfelelően biztosítják az alkotó munka feltételeit.

Kmetyó László építész Lendvai László építész nevében átveszi a nagycétényi óvoda épületéért elnyert díjat Potápi Árpád János államtitkár és Grezsa István miniszteri biztos kezéből (Fotó: Jancsó Károly)

Az épület homlokzata az utcáról nézve a telek harmadába lett helyezve, amivel hely szabadult fel egy pázsittal borított szabad térnek. Ez a pázsit borította tér üdvözli, már-már hívja az odalátogatót, akárcsak egy nyílt tenyér, mely a kisgyermek kinyújtott karja felé nyúl. Ezt az érzést a kerítés tudatos elhagyása ötletesen erősíti. Látványával az óvoda az utcáról szinte hívja a szülőt és gyermekét, s azt sugallja, gyere kicsi ember, nincs akadálya, hogy köztünk légy.

A Manócska Óvoda sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az első évben beiratkozó gyerekek száma megduplázódott, s egyes szlovák szülők is a magyar tannyelvű nevelést és foglalkozást nyújtó óvodába tervezik beíratni csemetéjüket. Ehhez a színvonalas nevelési program és a felkészült nevelői kar mellett az épület beltereinek légies, mégis óvó jellege is hozzájárul. Ilyen s ehhez hasonló sikerekre van szükségünk Nyitra vidékén, a Zoboralján.

(Jancsó Badacs Károly/Felvidék.ma)