Megújuló energia-energiahatékonyság pályázat

Erdély Külhoni

Pályáztató: Norvég Pénzügyi Mechanizmus 2014-2021
Pályázhatnak: Bármely köz- vagy magánjogi, kereskedelmi vagy nem kereskedelmi, vagy nem kormányzati szervezet, amely Romániában jogi személyként bejegyzett. Jogosult partnerek: Bármely állami vagy magánszervezet, kereskedelmi vagy nem kereskedelmi, jogi személyként Norvégiában vagy Romániában bejegyzett szervezet.
A program célja: A program fő célja „az alacsonyabb szén-dioxid-fogyasztású és fokozottabb ellátás-biztonságú energia”. A felhívás célja, hogy ösztönözze és fejlessze a hosszú távú együttműködést Izland, Liechtenstein, Norvégia (donor államok) és Románia (kedvezményezett állam) között.
Támogatható tevékenységek: Képzések, szemináriumok, mentorálás, médiakampányok stb., amelyeket az üzleti szervezetek, közszféra, közoktatási intézmények, tudományos körök kínálnak a nagyközönség számára olyan témakörökben, mint a megújuló energia, az energiahatékonyság – a lakosság tájékoztatása és képzése/kompetenciafejlesztése. Konferenciák / workshopok a megújuló energia, az energiahatékonyság témakörében – a lakosság és/vagy a hatóságok tájékoztatása. A megújuló energiával, az energiahatékonysággal és az energiabiztonsággal (ellátással) kapcsolatos felsőoktatási kreditek biztosítása a lakosság számára. A munkatársak energetikai tanácsadási képzése, hogy jobban ki tudják elégíteni az ügyfelek igényeit. A lakosság képzése a hatékonyabb energiafelhasználásról. Energiagazdálkodási rendszerek bevezetésével kapcsolatos képzések támogatása, amelyek magukban foglalják az energiahatékonyságot, a megújuló források helyi előállítását, az energiaellátást/biztonságot, az energiagazdálkodási csapat létrehozását iparágakban, önkormányzatokban, egyetemeken. Az energetikai befektetés előzetes értékeléséhez, előkészítéséhez (beleértve a kockázatcsökkentést) és fejlesztéséhez szükséges készségek fejlesztése, beleértve a megújuló energia értékesítésének és vásárlásának ismeretét. Az energiahatékonyság belső/külső akadályait leküzdő képzések támogatása. A helyi hatóságok képzésének támogatása a háztartási társulásokkal/tömbházakkal való kapcsolatukban, hogy a lakástulajdonosok jobban megismerjék a megújuló energia és/vagy az energiahatékonysági intézkedések előnyeit.
Megpályázható összeg: 50 000 és 200 000 euró között.
Az önrész mértéke: változó, 10-70% között

Benyújtási határidő: 2022. május 31. 14:00.

További információk: https://www.gheorgheni.ro/wp-content/uploads/2022/03/Ismeretek-terjesztese-a-megujulo-energiarol.pdf