Makovecz Program

Erdély Külhoni

Makovecz Program,

mint Kárpát-medencei Felsőoktatási Együttműködési Keretprogram

A Keretprogram célja:

  • a magyarországi felsőoktatási oktatóknak a határon túli magyar oktatási nyelvű képzést folytató felsőoktatási intézményekben (a továbbiakban: külhoni felsőoktatási intézmények) 1 év időtartamú*, támogatott munkavállalásával és a magyarországi és külhoni felsőoktatási intézmények közötti hallgatói mobilitás kiszélesítésével az érintett külhoni magyar közösségek értelmiségi utánpótlás biztosításának elősegítése,
  • a “Fokozatváltás a felsőoktatásban – a teljesítményelvű felsőoktatás fejlesztésének irányvonalai” c. stratégiai dokumentumban megfogalmazott, az anyaországi és külhoni magyar felsőoktatás minőségi fejlesztési és nemzetköziesítési folyamatainak támogatása.

*A magyarországi oktatóval létesített munkavégzésre irányuló jogviszony a programgazda intézmény és az oktató közös akarata alapján a Keretprogram folytatása (ismételt meghirdetése) alapján meghosszabbítható. 

Az Együttműködési Program elindítása a magyarországi oktatók külhoni szerepvállalásával és a kétoldalú, kölcsönös hallgatói mobilitások rendszerének megteremtésével előmozdítja az egységes Kárpát-medencei felsőoktatási tér kialakítását.

Bővebb információ az alábbi linken olvasható:

http://www.kormany.hu/download/3/b5/c0000/Makovecz_Program_Felhivas_alairt.pdf