LINGUA MATERNA: Magyar táj, magyar ecsettel

Online tér Hazai

 

Magyar táj, magyar ecsettel – új Kárpát-medencei vetélkedő középiskolásoknak

Lingua Materna, azaz anyanyelv – ezt a számunkra, magyarok számára szent fogalmat választotta a Rákóczi Szövetség és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága új, a Kárpát-medencei középiskolásoknak szóló anyanyelvi-irodalmi vetélkedője címéül.

Az ünnepélyes meghirdetés a Petőfi Irodalmi Múzeumban történt február 21-én, amely 1999 óta az UNESCO döntése értelmében az anyanyelvek napja.

Az online közvetített, helyszínen csak korlátozott létszámú sajtós előtt zajló esemény hangulatát Oberfrank Pál színművész adta meg Somlyó Zoltán Régi városok című versének elmondásával, hiszen az új anyanyelvi vetélkedő alcíme: Magyar táj, magyar ecsettel – Közös hazánk, a Kárpát-medence.

A témaválasztás hátteréről dr. Balázs Géza egyetemi tanár, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának elnöke szólt köszöntőjében. Utalt a nap történetére, és arra a jogos emberi igényre, hogy senkit ne érjen megkülönböztetés és sérelem anyanyelvének használatáért. Nekünk, magyaroknak „apanyelvünk” is van: erre emlékeztet a középiskolásoknak szóló vetélkedő latin címe.

Az anyanyelv fogalmát Kodály kiterjesztette a zenére is, azóta más művészeti területekkel kapcsolatban megjelenik ez a fogalom, és ilyen értelemben buzdítja a „Magyar táj, magyar ecsettel” kiírása a diákokat szülőföldjük irodalmi, nyelvjárási, zenei, néprajzi, képzőművészeti kincseinek összegyűjtésére.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntőjében az anyanyelvről, mint identitásunk alapjáról beszélt, hangsúlyozva, hogy ennek megőrzéséért, továbbadásáért az utódok számára végzi munkáját a szövetség. Ebbe beletartozik a szülők buzdítása a magyar iskolaválasztásra éppúgy, mint a fiatalok számára szervezett vetélkedők.

A Cultura Nostra és a Gloria Victis jól bevált mintáját követi a Lingua Materna, amely ennek a sajtótájékoztatónak a megnyitójától már „élesedik”, a Rákóczi Szövetség honlapján megtalálhatók a háromfordulós vetélkedő részletei, amelynek középdöntője és döntője a Sátoraljaújhelyen létrehozott rendezvényközpontban lesz.

Csáky Csongor köszönetet mondott a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága elnökségének a vetélkedő anyagának összeállításáért, majd Balázs Géza elnökkel megállapodást írtak alá a két szervezet együttműködéséről az ifjúság műveltségét, a magyarsághoz való lelki kötődését erősítő, anyanyelvi, történelmi ismeretek átadását elősegítő területeken.

Az eseményt mintegy keretbe foglalva ismét Oberfrank Pál lépett a pódiumra, Sütő András Anyám könnyű álmot ígér című művének egy részletével.

A sajtó jelenlévő képviselői kaphatták meg elsőként a Lingua Materna vetélkedőhöz segítséget nyújtó Magyar táj, magyar ecsettel – vallomások a nemzeti tájról című szöveggyűjteményt, amely 50 verset, 25 prózarészletet és 25 népdalt tartalmaz. (Szerkesztők: Balázs Géza, Blankó Miklós, Cservenka Judit). A könyv anyaga felkerült a Rákóczi Szövetség honlapjára, ahol még 30 festménnyel is kiegészült.

A tájlíra Ady Endre A Kalota partján című versével kezdődik, s betűrendben az ötvenedik Weöres Sándor Tájkép című költeménye. A tájpróza Babits Mihály Keresztül-kasul az életemen című írásától Wass Albert A funtineli boszorkány részletéig tart. A népdalok, népzenei feldolgozások közül az első A csitári hegyek alatt és a záró dal: Zöld erdőben de magos…

A kötet érdekessége, hogy minden vers, próza és dalszöveg előtt egy rövid ajánlás olvasható, ugyanis a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága tagságából ötvenen vállalták, hogy személyes élményeikkel, gondolataikkal közelebb hozzák a diákokhoz a klasszikus műveket.

A versennyel kapcsolatos további részletek ITT találhatóak. 

(Cservenka Judit/Felvidék.ma)

Rákóczi Szövetség és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága első alkalommal rendezi meg Kárpát-medencei középiskolások számára a Lingua Materna elnevezésű vetélkedőjét. A vetélkedőt a Cultura Nostra és a Gloria Victis című versenyek mintájára anyanyelvi-irodalmi témában hirdetjük meg. Bízunk benne, hogy minden évben több száz Kárpát-medencei középiskola háromfős diákcsapata kapcsolódik be. Az évente más-más témakörben meghirdetett vetélkedő idei címe:

„Magyar táj, magyar ecsettel.” Tájirodalom, tájnyelv, a nemzeti táj és az egyén viszonya

A három fordulóból álló vetélkedőt évente, tavasszal indítjuk el. A háromfős csapatok egy kreatív feladat beadásával nevezhetnek. A beküldött dolgozatok alapján a legjobb 60 csapat kap meghívást a második fordulóba, amelyet a Rákóczi Szövetség egy háromnapos ifjúsági találkozón, Sátoraljaújhelyen rendez meg.

A második fordulóba (középdöntőbe) bejutott 60 csapat 2021. november 5-én írásbeli fordulón méri össze tudását, és ennek eredménye alapján a legeredményesebb tíz csapat kerül be a november 6-ai szóbeli döntőbe. A döntőben neves szakemberekből álló zsűri előtt számos feladat révén dől el a vetélkedő végső sorrendje. Valamennyi döntőbe és középdöntőbe jutott csapat értékes könyvjutalomban, a legjobb három csapat tagjai, valamint a felkészítő tanáraik egy külföldi tanulmányi kirándulásban részesülnek.

Az idei évben február 21-től elérhető a jelentkezési lap és az első forduló feladatleírása a Rákóczi Szövetség honlapján – kattintson ide a feladat és jelentkezési lap megnyitásához. Ekkor tesszük közzé a felkészüléshez ajánlott irodalomjegyzéket is.

Az első forduló feladata és a jelentkezési lap online leadásának határideje: 2021. június 11. péntek 23:59. A Rákóczi Szövetség weboldalán elérhető felületen tölthető fel a jelentkezési lap és az első forduló feladata.

Az első forduló eredményéről 2021. augusztus 25-éig értesítjük a csapatokat, illetve megtekinthető lesz a Rákóczi Szövetség honlapján is.

A vetélkedővel kapcsolatos további információ a Rákóczi Szövetség központi irodájától kérhető.