Lingua Materna 2021. évi felhívása

Online tér Hazai

LINGUA MATERNA KÁRPÁT-MEDENCEI ANYANYELVI VETÉLKEDŐ

A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága első alkalommal rendezi meg Kárpát-medencei középiskolások számára a Lingua Materna elnevezésű vetélkedőjét.

A vetélkedő sajtótájékoztatóján beszédet mondott Balázs Géza, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának elnöke és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke. A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, valamint a Rákóczi Szövetség együttműködési megállapodást írt alá, melyben a két fél elköteleződését fejezte ki a magyar-magyar kapcsolatok határokon átívelő építésének kiterjesztésére, a Kárpát-medence és a világ magyarságára, a magyar közösségek megmaradásának érdekében nemzeti identitásuk megerősítésére.

A vetélkedőt a Cultura Nostra és a Gloria Victis című versenyek mintájára anyanyelvi-irodalmi témában hirdetjük meg. Bízunk benne, hogy minden évben több száz
Kárpát-medencei középiskola háromfős diákcsapata kapcsolódik be. Az évente más-más témakörben meghirdetett vetélkedő idei címe:

„Magyar táj, magyar ecsettel.” Tájirodalom, tájnyelv, a nemzeti táj és az egyén viszonya

A három fordulóból álló vetélkedőt évente, tavasszal indítjuk el. A háromfős csapatok egy kreatív feladat beadásával nevezhetnek. A beküldött dolgozatok alapján a legjobb 60 csapat kap meghívást a második fordulóba, amelyet a Rákóczi Szövetség egy háromnapos ifjúsági találkozón, Sátoraljaújhelyen rendez meg. A második fordulóba (középdöntőbe) bejutott 60 csapat 2021. november 5-én írásbeli fordulón méri össze tudását, és ennek eredménye alapján a legeredményesebb tíz csapat kerül be a november 6-ai szóbeli döntőbe.

A döntőben neves szakemberekből álló zsűri előtt számos feladat révén dől el a vetélkedő végső sorrendje. Valamennyi döntőbe és középdöntőbe jutott csapat értékes
könyvjutalomban, a legjobb három csapat tagjai, valamint a felkészítő tanáraik egy külföldi tanulmányi kirándulásban részesülnek.

Az idei évben február 21-től elérhető a jelentkezési lap és az első forduló feladatleírása a Rákóczi Szövetség honlapján: https://www.rakocziszovetseg.org/fooldal-n/64-aktualis/1504-felhivas-lingua-materna-2021

Az első forduló feladata és a jelentkezési lap online leadásának határideje: 2021. június 11. péntek 23:59.

A Rákóczi Szövetség weboldalán elérhető felületen tölthető fel a jelentkezési lap és az első forduló feladata.

Az első forduló eredményéről 2021. augusztus 25-éig értesítjük a csapatokat, illetve megtekinthető lesz a Rákóczi Szövetség honlapján is.

A vetélkedővel kapcsolatos további információ a Rákóczi Szövetség központi irodájától kérhető.