Közösen nyert pályázatot Bátorkeszi és Szőny

Szőgyén Pályázati eredmények

 

Közösen nyert pályázatot Bátorkeszi és Szőny

A bátorkeszi tájház (Fotó: Pro Futuro Villa Kezw archívuma)

„Pajtával és tájházzal a hagyományok megőrzéséért” címmel nyert ötvenezer eurós pályázati támogatást a bátorkeszi Pro Futuro Villa Kezw Polgári Társulás és a szőnyi Kemence Egyesület az Interreg V-4 Szlovákia – Magyarország által meghirdetett Kisprojekt pályázaton.

A szőnyiek a parasztházukat bővítik egy pajtával, hogy egész évben tudják szervezni és fogadni a vendégeiket a rendezvényeiken. A bátorkeszi polgári társulás pedig az alapvető felújítási munkálatokat szeretné elvégezni a 2016-ban megvásárolt tájházukon. A munkák befejezésének határideje 2021 április vége, melynek teljes költségvetése 50 ezer euró, ebből 35 ezer a szőnyi és 15 ezer euró a bátorkeszi beruházás költsége.

A komáromi székhelyű Kemence Hagyományőrző Gasztrokulturális és Közösségfejlesztő Egyesület fő célja, hogy a gasztrokultúra megerősítésén keresztül építse a közösséget: egy idilli falusi környezetben őrizze Komárom hagyományait, történelmét, továbbá népszerűsítse a helyi élelmiszer-előállítókat, kézművesek termékeit.

Megváltozott munkaképességűeket, fogyatékkal élőket, hátrányos helyzetűeket és hajléktalanokat foglalkoztatnak az élményfarmon, ennek működtetésével bevételhez jut a szervezet, hiszen éves rendezvényük száma közel 140 volt 2019-ben. A közel 100 négyzetméteres ingatlanberuházás a helyi kézművesek minőségi bemutatását szolgálja majd a jelenleg futó 12 projekt megvalósítási helyszíneként, ahol tanfolyamok, képzések, egyéb rendezvények is megtarthatók lesznek.

Zsok Gizella, a bátorkeszi polgári társulás vezetője fog kezet Schmelczné Bajmóczi Ildikóval, a Kemence Egyesület vezetőjével (Fotó: Pro Futuro Villa Kezw archívuma)

A Bátorkeszin működő Pro Futuro Kezw tulajdonában lévő tájház felújítása a projekt másik része. Itt a település történetét bemutató kiállításokra kerül sor, valamint rendezvények helyszínéül is szolgál majd a jellegzetes tájház.

A pályázaton elnyert összegből az épület falainak szigetelése mellett sor kerül a tájház eredeti állapotának visszaállítására a gang teljes kibontásával, illetve a hátsó traktus tetőzetének visszaállításával. Az épületben az állandó falutörténeti kiállítás mellett rendezvényeknek is helyet biztosítanak majd.

A 2014-ben alakult társulás célja a Bátorkeszi történetéhez kapcsolódó tárgyak, dokumentumok, fotók gyűjtése, feldolgozása és prezentálása – akár kiállítások, akár kiadványok formájában.

Megalakulásuk óta közel 20 ezer fotót és 6 ezer oldalnyi dokumentumot digitalizáltak, s több száz bútorhoz, használati tárgyhoz jutott már a társulás közel 300 adakozó révén. Eddig 20 időszaki kiállítás valósult meg a szervezésükben, de rendeztek vetélkedőket, bálokat, borfesztivál alkalmával kiegészítő programokat, családi napokat, történelmi sétákat is a falu területén. 2019-ben a község támogatásával és az önkéntesek munkájának köszönhetően megvalósult az erdei helytörténeti tanösvény, amely 20 táblán foglalja össze Bátorkeszi történetét és állatvilágát.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)