Két és félszeresére nőtt a BGA kerete

Szabadka Egyéb

Két és félszeresére emelkedett a pályázati keret, viszont bonyolultabbá vált a pályázati rendszer. Minden civil szervezet vagy jogi személy csak egyetlen pályázatot nyújthat be a magyar kormány által biztosított támogatásra és három pályázati kiírás közül lehet választani.

Igaz, hogy egy szervezet csak egyetlen pályázatot nyújthat be, de ezek lehetnek integrált pályázatok is – hangzott el az eseményen. A Vajdasági Magyar Folklórközpont népművészettel kapcsolatos táncos és egyéb különféle programokat szervez, de tárgyalkotó népművészettel foglalkozó kiadványokat is megjelentetnek. A kezdetek óta rendszeresen pályáznak, általában a székházuk és a működésük fenntartására, és minden évben nyernek is kisebb-nagyobb összeget .
Nagy István, szakmai tanácsadó, Vajdasági Magyar Folklórközpont: „Olyan civil szervezet vagyunk, amelynek nincs folyamatos bevétele, viszont a pályázati kiírások technikai része mindig változik. Minden alkalommal igyekszünk itt lenni a tájékoztató napon. Most is azért vagyunk itt, hogy a most kiírásra került pályázatokkal kapcsolatban megtudjuk az újításokat.”

Fontos, hogy mindenki, aki eddig a Szekeres László Alapítványon keresztül pályázott, vagy most pályázik először, konzultáljon az irodával – emelte ki Fejsztámer Róbert. Az alapítvány kuratóriumának elnöke kifejtette: „A pályázati forma, és maga a pályázati rendszer, meglehetősen összetett ahhoz, hogy az aki először indul neki, az konzultáció nélkül helyesen végig tudja csinálni. De  a tapasztalt pályázóknak is ügyelniük kell, mert nagyon sok változás van a pályázati kiírásokban. Természetesen, ami örömhír, és ami a legfőbb változás az-az, hogy több mint a duplájára emelték a keretét.”

Az eddigi 80 millió forintról ugyanis 200 millióra nőtt a vajdaságiak számára megpályázható keretösszeg. Decemberben jelentek meg a 2020-ra vonatkozó pályázati kiírások.

Pappné Popovics Judit, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. osztályvezetője: „Egyrészt az ifjúsági és cserkész közösségek tevékenységének támogatása pályázati felhívásra lehet pályázatot benyújtani, illetve a magyar kultúráért és oktatásért pályázati felhívásunk központi illetve regionális pályázati kiírására lehet pályázni. Sok változás van, a korábbi évek gyakorlatához képest a pályázók ezekre a felhívásokra, amit felsoroltam, egy pályázatot nyújthatnak be.”

Éppen ezért jól át kell gondolni mindent, és ezért fontos a szabadkai székhelyű Szekeres László Alapítvány munkatársaival konzultálni – tette hozzá. Az ifjúsági és cserkész közösségek tevékenységének támogatására január 16-ig lehet pályázni. Egyebek mellett a 15 és 35 év közötti korosztály számára szervezett ifjúsági programok lebonyolítására.

Forrás: Pannon RTV