Karvai Nyári Ifjúsági Színjátszó Tábor

Karva Hazai
(Fotó: Karvai Színjátszó Tábor)

Idén is számít a fiatal színjátszók figyelmére a hagyományosan Karván megrendezésre kerülő Nyári Ifjúsági Színjátszó Tábor, mely a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ és a Komáromi Jókai Napok Közalapítvány együttes szervezésében valósul meg 2022. július 29. és augusztus 7. között.

A színjátszó táborok megrendezésének ötlete és lehetősége 1993-ban egy diákszínjátszó fesztivál értékelésén merült fel, amikor is az akkori zsűri, melynek tagjai voltak a jelenlegi oktatók, úgy érezte, hogy sürgősen tenni kell valamit a szlovákiai magyar diákszínjátszás érdekében. Az akkori országos fesztiválon ugyanis mindössze négy csapat szerepelt, ők is mindannyian a nyugati régiókból.

A tábori munka ebben a legutóbbi évben egy csoportban folyt, a csapatban vegyesen voltak fiúk és lányok, kezdő színjátszók és gyakorlott táborlátogatók, színjátszók, csoportvezetők és színészek.

A kezdők vegyes elosztását a csoportokban azért tartják fontosnak, mert így nemcsak a vezető tanároktól, hanem csoporttársaiktól is sokat tanulhatnak. Az amatőr rendezőket pedig azért ösztönözik a színészi játékban való részvételre, hogy ezt az oldalát is tanulják, tapasztalják a színházcsinálásnak.

A jelentkezőket még fogadják – minden szükséges információval az érdeklődők rendelkezésére áll a főszervező, Bajkai Csengel Mónika a +421 907 799 823-as telefonszámon és a  e-mail-címen.

 

A helyszín a Karvai Szakközépiskola kollégiuma. A tábor oktatói: Szabó Csilla – drámapedagógus, rendező (ÉS?! Színház); Sereglei András – drámapedagógus, rendező (KÁVA – Budapest); Tóth Miklós – rendező; Hernádi Kriszta – beszédtanár (SZFE, MTVA Budapest); Benkő Ágnes – mozgástanár; Kalocsányi Gábor – zenész, bábművész; Perényi Balázs – drámatanár, rendező, színikritikus.

Támogatók: KULTMINOR, NKA – Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT., Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága.

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)