Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny

Muzslya, Bácskertes, Temerin, Hajdújárás, Zenta Külhoni

Felhívás a XXIV. Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyen való részvételre

Kálmány Lajos, híres vajdasági néprajzkutató, a modern magyar folklórtudomány egyik megalapozója tiszteletére, valamint a száz éve született népmesekutató Banó István (1918–1986) emlékére a Zentai Önkormányzat és a zentai Városi Könyvtár huszonnegyedik alkalommal szervezi meg a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyt. Az elődöntőket április utolsó hetében öt körzetben tartják: a Bánságban (Muzslya), Nyugat-Bácskában (Bácskertes), Közép-Bácskában (Temerin), Észak-Bácskában (Hajdújárás) és a Tisza mentén (Zenta), döntőt pedig 2018. május 26-án délelőtt 9 órai kezdettel a Zentai Alkotóházban rendezik meg. A jelentkezők különböző kategóriában versenyezhetnek:

1. Előadóművészi kategória: egy népmese előadása. A versenyszám műsorideje legfeljebb 5 perc lehet.

Korcsoportok:
a) óvodás korosztály,
b) 7–10 éves korosztály (kisiskolások),
c) 11–14 éves korosztály (felsős diákok),
d) 15–18 éves korosztály (középiskolások),
e) a felnőttek korosztálya.

2. Néprajzi (népmesegyűjtő) kategória: Mátyás királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából egy napjainkban hallott Mátyás király-mese, novellamese, melyet a nagyszüleiktől, szüleiktől vagy más ismerősüktől hallottak
a) vagy hangszalagra való rögzítése, lejegyzése és a versenyen való elmondása,
b) vagy lejegyzése és a versenyen való elmondása. Ebben a kategóriában műsoridő-korlátozás nincs.
A Mátyás király személyéhez kapcsolódó mesék leginkább a novellamesék csoportjába tartoznak. Hőseik a tündérmeséktől eltérően nem a mesei csoda segítségével érik el céljukat, őket okosságuk, szerencséjük, érzelmeik, vagy a sors irányítja. A novellamesék (ATU 850–999) az európai mesekincsben a reneszánsz idején terjedtek el.
A Mátyás királyhoz kapcsolódó epikus hagyományt érintő összefoglaló jellegű magyar munkákban gyakran hangoztatják a Mátyás-történetek fontos szerepét a vajdasági magyarok folklórtudásában.

3. Képzőművészeti kategória: az Ilonka Pilonka és A kígyóvőlegény című mesék illusztrálása bármely képzőművészeti technika alkalmazásával. Az ajánlott mesék forrása:
1. Ilonka Pilonka (Molnár G. Károly meséje, Zenta)
Banó István: Ilonka Pilonka. Kalangya, XII. évfolyam (1943. március 15) 3. szám
http://adattar.vmmi.org/…
2. A kígyóvőlegény (Molnár G. Károly meséje, Zenta)
Banó István: A kígyóvőlegény. Kalangya, XII. évfolyam (1943. április 15) 4. szám
http://adattar.vmmi.org/…

Jelentkezni az alábbi címre lehet: Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, 24400 Zenta, Posta utca 18. Bővebb felvilágosítás Juhász Lassú Kornélia könyvtárostól a 063/8-629-568-as vagy a (024) 811-266-os telefonszámon kapható. A jelentkezési lapon kérjük feltüntetni:
1. a versenyző teljes nevét,
2. születési évét és korcsoportját,
3. levélcímét, telefonszámát és villámposta (e-mail) címét
4. a versenykategóriát,
5. az elmondásra kerülő népmesék címét és
6. a felkészítő személy nevét, villámposta címét és telefonszámát.

A képzőművészeti pályázatra érkező munkákkal együtt ugyancsak kérjük a versenyző teljes nevét, születési évét, levélcímét, telefonszámát, villámposta címét és felkészítőjének nevét, elérhetőségeit is mellékelni.

Jelentkezési határidő: 2018. április 14.