IX. Vajdasági Fogyasztóvédelmi Diákverseny

Vajdaság Egyéb

A GENIUS, a tehetséges diákokért mozgalom keretében kilencedik alkalommal rendezik meg a tartományi szintű általános és középiskolás diákversenyt, melynek témája a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos megfigyelés, kutatás és elemzés.

A diákok önállóan vagy páros munkával végeznek kutatást, vizsgálhatják mindazon tényezőket, melyek a fogyasztók jogaival, érdekeivel ellenkeznek, etikátlanok, veszélyeztetik az egészséget és a környezetet, valamint törvénytelenségekhez, visszaélésekhez vezetnek, továbbá kutatják a lehetséges megoldásokat a fogyasztóvédelmi problémákkal kapcsolatban.

A téma megközelíthető a közgazdaságtan, a jogtudomány, a biológia, a kémia, a környezetvédelem, az orvostudomány és más szakterületek szempontjából is. A diákok mentor segítségét vehetik igénybe.

A verseny célja a fiatalok érdeklődésének felkeltése a fogyasztóvédelem, a tudatos vásárlás, az egészségmegőrzés, a környezetvédelem, az emberi jogok érvényesítése iránt.

A szakdolgozatok alapján a legjobb versenyzők meghívást kapnak a megmérettetés második fordulójára, a szóbeli döntőre, ahol szakemberekből álló versenybizottság értékeli a kutatásokat.

Mindegyik résztvevő oklevelet kap, és könyvjutalomban részesül, a legsikeresebbeknek pedig értékes ajándék jár.

A versenyhez kapcsolódó információk, segédanyagok és szakmai jellegű írások megtalálhatók a www.fokusz.info honlapon.

A dolgozatokat, a jelentkező diákok adataival együtt, 2021. április 26-ig kell elküldeni emailben:

A verseny szervezője a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, támogató az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Főszervező: Dr. Muhi B. Béla, egyetemi tanár.