Inkluzív színházi nevelési műhelypályázat

Budapest Hazai

MáSzínház Labor címmel indít szakmai műhelyt a MáSzínház Budapesten. A főként értelmi fogyatékos emberekkel dolgozó, és a színházi nevelés módszereit használó társulat vezetői a saját tapasztalataikat és tudásukat osztják meg a résztvevőkkel. A színészek, drámapedagógusok, gyógypedagógusok pályázat útján kerülhetnek be a programba, amelynek első, márciusban kezdődő szakasza a megosztásról, a második, őszi fázisa a közös fejlesztésről szól.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően 2022 tavaszán kísérleti jelleggel elindítja az első, szakembereknek szóló műhelyét, amelynek kedvezményes és teljes ösztöndíjas helyeire nyitják meg a pályázás lehetőségét.

A MáSzínház Labor célja, hogy a 16 éves alkotóközösség vezetői megosszák saját tapasztalataikat az értelmi fogyatékos emberekkel végzett színházi nevelési munkáról, és hogy erre a tapasztalati tudásra építve, a műhely résztvevőivel közösen fejlesszék tovább az inkluzív színházi nevelés módszertanát.

A MáSzínház Labor két szakaszból áll:

 1. 2022. március 6. – június 5. között az első szakasz elméleti fókuszú, összesen 52 órában, főként vasárnapi napokon. Ebben a szakaszban kerül sor a korábbi tapasztalatok, előadások, programok megosztására és közös elemzésére, maximum 30 fő részvételével.
 2. A 2022-23-as évad során a tervek szerint három inkluzív színházi nevelési programot, előadást hoznak létre a résztvevők a MáSzínház vezetőinek mentorálása mellett, egyeztetett próbaidőszakkal. A programok értelmi fogyatékos embereknek, és/vagy az ő részvételükkel valósulnak meg – akár úgy, hogy a célcsoport maga is inkluzív, tipikus és atipikus fejlődésű gyerekekkel. Ebben a fázisban maximum 15 fő vehet részt az első szakasz résztvevői közül.

A részvétel feltételei:

 • a pályázó legalább két éves tapasztalattal rendelkezik az alábbi területek valamelyikén: színészet, színházi nevelés, drámapedagógia, gyógypedagógia
 • a pályázó vállalja, hogy az 52 órás első szakaszban maximum összesen 12 órát hiányzik (dátumok a pályázati űrlapon)
 • a pályázó vállalja, hogy a Labor alkalmain kívül megnéz legalább 2 ajánlott színházi előadást és 1 alkalommal hospitál a műhelyvezető által javasolt eseményeken
 • a pályázó vállalja, hogy önálló beszámolót ír a műhelyvezető által kínált témák egyikéről. Leadási határidő: 2022. június 30.

Részvételi hozzájárulás az első szakaszra:

 • 2 fő pályázó számára a részvétel térítésmentes;
 • 10 fő pályázó számára kedvezményes: 15.000 Ft;
 • a további 18 fő pályázó számára a részvétel díja 30.000 Ft.

A részvételi hozzájárulás részletben is befizethető.

Pályázás menete, határidők:

 • pályázni az alábbi űrlap kitöltésével lehet: https://forms.gle/JJf4mdzjDg2g8wMo7
 • pályázati határidő: 2022. február 6. vasárnap, 23:59-ig
 • a pályázatok értékelése, kiértesítés: 2022. február 20. vasárnap 23:59-ig

 

További információk: https://palyazatok.org/palyazat-a-maszinhaz-labor-inkluziv-szinhazi-nevelesi-muhelyebe/