III. Reformátusok Szárszói Konferenciájára

Balatonszárszó Külhoni

Összeegyeztethetőek-e a modern világgal a demokratikus és keresztyén értékek? Minden keresztyén érdeklődőt várnak augusztus 22. és 25. között Balatonszárszóra, a Reformátusok Szárszói Konferenciájára. Az idei téma: Keresztyéndemokrácia?!

Immáron harmadik alkalommal nyitja meg kapuit az újraindított Reformátusok Szárszói Konferenciája. A helyszín idén is a  balatonszárszói Soli Deo Gloria Családi Hotel és Konferencia-központ, ahol 2019. augusztus 22. és 25. között várják a téma iránt érdeklődőket.

Keresztyéndemokrácia?!

Vaskos lexikonok tudós meghatározása szerint a keresztyéndemokrácia egy olyan politikai irányzat, amely a bibliai elvek alapján, a demokrácia eszközeivel szeretné szolgálni a nemzetek fejlődését. Mára azonban a szó eredeti jelentése mintha kezdene megkopni, sőt egyesek szerint üres frázissá vált. Ma okostelefonok, divatos közösségi oldalak, chat-felületek, celebek, Twitter-huszárok, vloggerek, posztok, lájkok, szívecskék és követők korában élünk. A valóság és a közösség is mást jelent ma, mint egykor. A XXI. században tényleg eltűnik a lényeg: Isten és az ő képmására teremtett ember?

Az új világ új kihívásokat teremt egyházunk számára is. Mit tegyünk, hogy ezeket a folyamatokat a nemzet és az egyház javára fordítsuk? Mit tehet egy keresztyén, demokrata politikus, hogy az általa fontosnak tartott értékek továbbra is a közélet részét képezzék? Merre haladjon tovább az ország, hogy tíz év múlva is az evangéliumi üzenet legyen a legfontosabb? Mi különbözteti meg a keresztyén tudóst, művészt, újságírót a hitetlentől? Mi lehet a nők szerepe a folyamatosan változó társadalmi környezetben? Tényleg nem érdekli a fiatalokat az egyház? Hogyan vállalhatjuk hitünket a közösségi médiában? Minden demokratikus, vagy annak mondott érték összefér a keresztyén értékrenddel?

Egyáltalán, összeegyeztethetőek a modern világgal a demokratikus és keresztyén értékek? Szárszó öröksége a református értelmiség párbeszéde, amely nem pusztán elemzője, de alakítója is a hazai közéletnek. A szervezők örülnének, ha idén is megmaradna az a pezsgő, vitázó szellem, melynek célja egyházunk és nemzetünk helyzetének előmozdítása.

Gazdagabb programot ígérnek

A tavalyi kerekasztal-beszélgetés résztvevői

Idén, az eddig megszokottól eltérően alakul majd a program: a konferencia napjai közös áhítattal kezdődnek, majd egy nyitóelőadással vagy beszélgetéssel folytatódnak. Utána három különböző, de egy időben zajló kerekasztal-beszélgetés közül választhatnak a résztvevők, melyek a konferenciaközpont területén, de más-más termekben lesznek megtartva. Délutánonként szintén három kerekasztal-beszélgetés közül választhatjuk ki majd a nekünk tetszőt. Természetesen idén sem maradnak el a már megszokott fakultatív programok ( zenei alkalmak, filmvetítés, „Álmom az Isten” verses-zenés est). A rendezvény utolsó napján, vasárnap délelőtt pedig a hagyományoknak megfelelően a résztvevők egy közös, záró istentiszteleten lehetnek lelki közösségben.

Regisztráció

A Reformátusok Szárszói Konferenciáján 16 éven felüliek vehetnek részt. A rendezvény nyitott, azonban minden résztvevő számára egyéni, előzetes regisztrációhoz kötött. A konferencián a szállást és az étkezést – a helyszín korlátai miatt – 350 fő számára tudják biztosítani. A konferenciára július 31-ig lehet jelentkezni erre a linkre kattintva! Figyelem! Egy e-mail címmel és egy regisztrációval csak egyetlen ember regisztrálhat, minden résztvevőnek külön felhasználói fiókot kell létrehoznia. Ide kattintva segítséget kaphat a regisztrációhoz.