FolkSzöglet Országos Népművészeti Tábor

Gombaszög Külhoni

A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia szervezésében első alkalommal kerül megrendezésre a

– FolkSzöglet Országos Népművészeti Tábort –

Helyszín: Gombaszögi Kemping
Időpont: 2020. augusztus 3-8.

Gömör egyik legszebb völgyében megrendezendő táborunkba a világ minden sarkából várjuk az érdeklődőket!

A táncoktatás párhuzamosan zajlik majd három csoportban, erdélyi, szlovák és szlovákiai magyar tánc anyaggal – a tardoskeddi táncoktatás mesterkurzus formájában, mely keretén belül archív felvételek segítségével kitérünk a tánc és a táncos megnyilvánulások elemzésére.
A tánc mellett gömöri és erdélyi hangszeres illetve vokális népzenével ismerkedhetnek a táborlakók. Az oktatás magas színvonalát neves hazai és külföldi táncosok és zenészek biztosítják.

A kézműves foglalkozásokat ismert gömöri kézműves mesterek vezetik, akikkel lehetőség nyílik esti beszélgetésekre, gömöri pálinkák kóstolgatására és sütés-főzésre a kinti kemencében.
A tábor gerincét képező oktatások mellett esti koncertek, táncházak, mesekocsma, néprajzi előadások és folkkocsma színesíti a programot.

—————————————————-

Gombaszög Gömörben, a Sajó-völgyében, a Szilicei-fennsík lábánál fekszik. A településrész mára elnéptelenedett, neve mégis ismerősen cseng a legtöbbünk fülében az ifjúsági találkozóknak, illetve a az UNESCO világörökség részét képező cseppkőbarlangnak köszönhetően, ahol a Föld leghosszabb szalmacseppkövei is találhatók.
A táborhely felett elterülő Szilicei-fennsík a Szlovák Karszt Nemzeti Park része. A völgyben rendezik meg évente a Gombaszögi Nyári Tábort is, amely a szlovákiai magyar fiatalok hagyományos fesztiválja, találkozóhelye és szabadegyeteme.

Forrás: SZAKC

https://www.facebook.com/hhhszlovakia/?tn-str=k*F