Fedezd fel Kolozsvárt – VIDEÓPÁLYÁZAT

Kolozsvár Külhoni

A MAGYAR CIVIL SZERVEZETEK ERDÉLYI SZÖVETSÉGE
FEDEZD FEL KOLOZSVÁRT-KUTASS! FILMEZZ! -VIDEÓPÁLYÁZAT KÖZÉPISKOLÁSOK SZÁMÁRA
HELYTÖRTÉNETI KISFILM FESZTIVÁL

A Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem második alkalommal szervezi a Fedezd Fel Kolozsvárt videópályázatot.
A pályázat célja, hogy ráirányítsa a fiatalok figyelmét Kolozsvár értékeire, látványosságaira. A pályázat ösztönzi továbbá a fiatalokat annak feltérképezésére, hogy mit jelent számukra városuk, mit jelent családjuknak, iskolájuknak.
A pályázók köre: A versenyre a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum, a Báthory István Elméleti Líceumok, illetve a János Zsigmond Unitárius Kollégium IX., X., XI., és XII.-es tanulóinak a jelentkezését várjuk.
A versenyen a kiválasztott iskolákból maximum 10-10 személy vehet részt. A pályázók egyénileg illetve maximum kétfős csoportokként vehetnek részt a versenyen. Amennyiben egy iskolából 10 személynél több diák szeretne pályázni az iskola előválogatást tart, kiválasztja a legjobb jelentkezőket.

A pályázat részletei:

Pályázni, a versenyre jelentkezni kisfilm témajavaslattal lehet. Minden jelentkezőtől rövid leírást kérünk arról, mit szeretne bemutatni.
A zsűri tagjai: a MCSZESZ képviselői, a Sapientia Fotó-film-média szakának képviselői és a kiválasztott líceumok 1-1 felelős tanára.

Felkészítés:
A versenybe beiratkozott líceumi hallgatók felkészítőn vesznek részt. A Sapientia Kolozsvári Kara Fotó-film-médiaszak hallgatója fogja a versenyzőket felkészíteni. Szakmai tanácsokkal menet közben is a versenyzők rendelkezésére állnak. A szakmai tanácsok a filmkészítés technikai ismereteire vonatkoznak, a film témáját illetően, a film által közvetíteni kívánt üzenet kérdésében a versenyzők a projekt futamideje alatt már nem kapnak segítséget a médiás egyetemi hallgatók részéről. Ezeket a kérdéseket a pályamunka-javaslat leírásakor van alkalmuk megbeszélni.

Lehetséges témák
– Kolozsvár nevezetességei: épületek, szobrok, intézmények története, bemutatásuk
– Kolozsvár egykori jeles személyiségei a kultúra, tudomány, sport területéről
– Kolozsvárhoz kötődő hagyományok bemutatása
– egyéb, szintén a város kulturális értékeihez kötődő javaslatok

Pályamunka
A pályázat során a versenyzők legfeljebb 3-10 perc hosszúságú kisfilmet készítenek el. A kisfilmek kísérő szöveget és aláfestő zenét is tartalmazhatnak.
A kisfilm elkészíthető bármilyen képfelvételre alkalmas digitális eszközzel. Ha vágáshoz, zenei aláfestéshez technikai segítségre van szükségük, ezt az egyetemi hallgatók révén megkapják.
A kisfilm műfaja szabadon választható.
Ha a filmben a személyeket szólaltatnak meg, szükséges ezek előzetes beleegyezését kérni a filmben való szerepléshez.
A versenyzőknek fokozott figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a rövidfilm semmilyen másokat sértő magatartást, szöveget (beszéd, vagy felirat) nem tartalmazhat.
Csak saját felvételeket fogadunk el. Amennyiben a versenyző korábban a témával kapcsolatos munkát készített, abból részletek vehetők át.
Díjazás:
Minden résztvevő ajándékcsomagot kap. Kiosztunk egy I. díjat, egy II. és egy III. díjat (500, 300, 200 lejes pénzjutalom), illetve két külön dicséretet osztunk ki.

Határidők:
Jelentkezés: 2018.okt. 20. A jelentkezési lapot a e-mail címre kell beküldeni. 
A sikeres pályázók névsorának ismertetése: 2018. okt. 23.
Felkészítés: 2018. okt. 24-31.
A filmek elkészítésének határideje: 2018. november 20.
A kisfilmek kiértékelése: 2018. december 1.
Eredményhirdetés: 2018. december 15.

További felvilágosításért keresse a MCSZESZ képviselőjét (Brînzan-Antal Krisztina) a 0751382307-es telefonszámon, illetve a ktronikus postacímen. A pályázati felhívás plakáttal ellátva a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének a Facebook oldalán is megtalálható.