Ezüstgerely pályázati felhívás

Felvidék Hazai

 

február 16. – március 20.

 

A pályázat kiírója a Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzeti Sportközpontok – Magyar Olimpiai és Sportmúzeum. Lebonyolító: a Nemzeti Sportközpontok – Magyar Olimpiai és Sportmúzeum. Támogató: az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága. 

A pályázat célja

Bemutatni és díjazni a kortárs magyar művészet legjobb és legújabb munkáit.

Az Ezüstgerely Albizottság – hagyományainak megfelelően – hangsúlyozottan művészi igénnyel készült, a sport, az olimpia, a testnevelés és a természetjárás, azaz a testkultúra egész területének témavilágát felölelő alkotásokat vár. Számít a különféle művészeti alkotóműhelyek: szövetségek, társaságok és a téma iránt érdeklődő független pályázók jelentkezésére, valamint a művészeti közép- és főiskolák hallgatóinak munkáira határon innen és túlról egyaránt.

A pályázat díjazása

A pályázat összdíjazása: bruttó 5.000.000 Ft.

A zsűri – kategóriánként – első, második, harmadik díjat, esetleg különdíjat ad ki.

A díjak összege: 30.000 Ft – 250.000 Ft.

Az albizottság fenntartja magának a jogot, hogy a zsűri javaslatai alapján a pályadíjakat felemelje,
megoszthassa, átcsoportosíthassa, vagy egyáltalán ne adja ki.

A nevezett alkotások száma kategóriánként nem korlátozott (kivéve a sportfotó kategóriát).
Részvétel: minden 2005. január 1. előtt született alkotó pályázhat.

Nevezési díj nincs.

Egy alkotó több kategóriában is pályázhat.

Az Ezüstgerely pályázaton korábban már nevezett műveket ismételten beküldeni nem lehet.

Kategóriák

KÉPZŐMŰVÉSZET

Pályázni lehet olyan autonóm alkotással (szobor, festmény, grafika, kisplasztika, stb.), amely a sport, a testnevelés és a természetjárás gondolatköréből meríti témáját, illetve az emberi mozgásra, ritmusra utal. Összdíjazás: 1.000.000 Ft.

ALKALMAZOTT MŰVÉSZET

Beküldhető minden olyan művészeti alkotás, amely kapcsolatba hozható a testneveléssel és sporttal. Például: alkalmazott grafika (plakát, bélyegterv, könyvillusztráció, embléma, stb.) formatervezés (sporteszköz, felszerelés, jelvény, textil, díjérem, plakett, serleg) ötvösművészeti tárgy stb. (technikai és anyaghasználati megkötés nélkül). Összdíjazás: 1.000.000 Ft.

SPORTFOTÓ

Minden hivatásos és amatőr fotós nevezhet művészi színvonalú alkotással a versenysport, utánpótlás-nevelés, iskolai sportélet, szabadidősport, fitnesz vagy kötetlen, játékos testedzés témaköréből.

Pályázni lehet fekete-fehér vagy színes, nyomdai minőségű digitális felvételekkel. Különleges művészi indok esetén papírképet is elfogadunk, legkisebb mérete: 30 x 40 cm. Egy alkotó legfeljebb 6 képpel nevezhet.

3-6 képből álló sorozat egy képnek számít. Sorozat esetén a kép legkisebb mérete: 24 x 30 cm.

A digitális képek mérete legalább 8 megapixel, rövidebbik oldala 2100 pixel, a hosszabbik oldal nem haladja meg a 6000 pixelt, jpg formátumban, a kép hátulján, ill. a fájl nevében minden esetben fel kell tüntetni a pályázó nevét és a kép címét. Képeket, dvd-ket nem küldünk vissza. A fotók a múzeum archívumába kerülnek. Összdíjazás: 1.000.000 Ft.

IRODALOM

Pályázni lehet minden 2017 után nyomtatásban megjelent könyvvel (epikai vagy lírai alkotással), vagy bemutatott színdarabbal, amelyben hangsúlyos szerepet kap a sport, a sporttörténet, a testkultúra.

Műfaji, illetve terjedelmi megkötés nincs.

A pályázat nyelve: magyar. Színdarab esetén a szövegkönyv mellett kérjük az előadás felvételét is beküldeni, dvd hordozón. A beadott pályaművek a múzeum könyvgyűjteményébe kerülnek. Összdíjazás: 1.000.000 Ft.

FILM-VIDEO

Pályázni lehet olyan, művészi színvonalú, a magyar sport népszerűsítését szolgáló filmekkel, film klipekkel, melyek az elektronikus és digitális média világában jól szolgálhatják a magyar sport és testkultúra ügyét és 2017 után készültek. A pályaműveket dvd hordozón kérjük beadni. Összdíjazás: 1.000.000 Ft.

 A pályaművek beadása

Jelentkezni az  e-mail címen keresztül lehetséges.

  • A pályázó csatolja a levélhez, az alábbi a mellékletben megtalálható, vagy a holnapról letölthető jelentkezési lapot, kitöltve, aláírva, PDF formátumban.
  • A nevezési lapot kérjük digitálisan kitölteni, kizárólag az aláírásnak kell kézzel írottnak lenni
  • A műveket digitális formátumban kell leadni. Amit a levélhez csatolni kell: legalább 2 db. jó minőségű fotót az alkotásról JPEG formátumban.
  • Amennyiben a pályázó nagyméretű kép- vagy videófájlt szeretne küldeni, bármilyen fájlmegosztó, vagy Google Drive link-et elfogadunk, az alkotó tüntesse fel a fájl címében,
    az adatlappal megegyező szerzői nevet és a mű címét.
  • Az irodalom kategória versenyzőinek fizikai- és digitális formátumban egyaránt le kell adniuk műveiket. Az alkotásokat (1db könyv) a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kiállítóterében kell leadni. (térképes elérhetőség a mellékletben)

Cím:

SportAgóra kiállítóhely
1146 Budapest, Ifjúság útja 2.
(Papp László Sportaréna területén – térképes melléklet)

Nyitvatartás: Keddtől -Vasárnapig 10-17 óra, Hétfő: ZÁRVA

Tel: + 36 30 488 38 85 (nyitvatartási időben)

Határidő:

Beadási határidő: 2022. március 20. éjfél

A Képző- és Alkalmazott-művészet kategóriában kiállításra és katalógusba kiválasztott műtárgyak beadása: 2022. március 28. – április 01. Díjátadás és kiállítás megnyitó: 2022. május 18. 15. óra.