Erős vár a nyelv–Jakab István-díj

Felvidék Hazai

Az „Erős vár a nyelv – Jakab István-díj” elnevezéssel, 2015-ben létrejött alapítvány kuratóriuma  meghirdeti a 2022/2023-as évre vonatkozó felhívását, melyre a komáromi Selye János Egyetem Református Teológiai Karának teológus szakos, illetve a Sárospataki Református Teológiai Akadémia teológus és lelkész szakos hallgatói jelentkezhetnek.

Az alapítvány célja, hogy évente „Erős vár a nyelv” feliratú éremmel és díjban részesítse azokat a teológus (ill. lelkész) szakos hallgatókat, akik önálló prédikációírásban és a magyar nyelv tiszta, szabatos és stílusos használatában kiemelkedően teljesítenek.

Az érme Jakab István nyelvész emlékét idézi, aki élete munkásságával segítette anyanyelvünk tisztaságának megőrzését és helyes használatával magyarságtudatunk erősítését, és a nagyobb nyilvánosság előtt megszólalók (pedagógusok, lelkészek, újságírók, stb.) közérthető, választékosabb, egyedi nyelvhasználatának kialakítását.

A díjazottak eredményességéről az alapítvány kuratóriuma dönt: 1. díj 250 EUR; 2. díj 150 EUR; 3. díj 100 EUR.

A pályázatra írott  –  minimum 4 A4-es oldalas  –  szöveg leadásának határideje 2023 július 31. A beérkezett pályamunkákat augusztus közepéig bírálja el a szakértői bizottság.

A díjak az intézményi diplomaosztó ünnepségek keretében kerülnek átadásra.