Egyre népszerűbb a Köldökzsinór program

Felvidék Hazai
Fotó: pixabay.com

A Felvidéken a Szövetség a Közös Célokért társulás segíti a magyarországi családtámogatási rendszerbe tartozó Köldökzsinór programmal kapcsolatos ügyintézési folyamatot.

Köldökzsinór programon belül két támogatás vehető igénybe. Az anyasági támogatás a baba hat hónapos koráig igényelhető. A babakötvény a 2017 után születettekre köthető meg.

A két támogatásra a kérelem egy adatlapon benyújtható, mely elérhető az alábbi dokumentumból:

ÚJ  ANYASÁGI KÉRELEM_2018_AUGUSZTUS VÉGÉTŐL

Az anyasági támogatás esetén a kérelem benyújtására a gyermek hat hónapos koráig van lehetőség. Az anyasági támogatás összege 64 125 forint, pozitív elbírálás esetén ennek megfelelő eurót utalnak az édesanya számlájára.

A fiatalok életkezdési támogatása (babakötvény) 42 500 forint, amely a gyermek részére nyitott életkezdési letéti számlán kerül jóváírásra és minden évben az inflációval megegyező mértékkel kamatozik. A letéti számlán lévő összeget a fiatal a 18. életévének betöltését követően jogosult felvenni.

A külhonban született magyar gyermekek után járó családtámogatásokra az jogosult a Felvidéken, aki itt él és a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény alapján kiadott „Magyar igazolvánnyal” rendelkező gyermek vér szerinti anyja, örökbefogadó szülője vagy gyámja.

Azaz a kérelmezés elsődleges feltétele, hogy a szülőknek és az újszülött gyermeknek Magyar igazolvánnyal (MIG) kell rendelkezniük.

A MIG ügyintézésre szintén a Szövetség a Közös Célokért társulás irodáiban van lehetőség.

Az érdeklődők az irodák elérhetőségeiről és a nyitvatartásról a társulás honlapján, a www.szakc.sk oldalon részletes információt kapnak. Javasoljuk az ügyfeleknek az előzetes telefonos egyeztetést a lakóhelyükhöz legközelebbi iroda munkatársával.

A magyarországi családtámogatási ellátási formák közül ezen két juttatás 2018. január 1-jétől vált elérhetővé a Magyarország közigazgatási határain kívül élő magyarok számára is.

A támogatással kapcsolatos eljárásban a Magyar Államkincstár Központja jár el, és határozatban dönt a kérelemről.

További információk ITT érhetők el.

(Felvidék.ma)