E-toll – Esterházy fogalmazásíró verseny

Martos Ösztöndíj

Az Esterházy Akadémia fogalmazásíró versenyt hirdet a felvidéki magyar gimnáziumok és középiskolák diákjai számára a tollforgatás alábbi műfajaiban: család-és falutörténet, elmélkedés, esszé, helyszíni beszámoló, portré.

A zsűriben az irodalmi élet és újságírás kiválóságai: Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója; Hodossy Gyula, költő, szerkesztő, intézményszervező és Kövesdi Károly, a Ma7 hetilap vezető szerkesztője foglalnak helyet.

 A verseny célja:

– a felvidéki magyar fiatalok írásbeli kommunikációs képességének fejlesztése, a magyar nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudatuk és anyanyelvük szeretetének erősítése,

– a publicisztikai vagy irodalmi pályára készülő fiatalok íráskészségének fejlesztése,

– az önálló gondolatok és vélemények kifejtésének elősegítése, valamint a magabiztos és egyéni stílusú tollforgatás kiteljesítése.

 A verseny célcsoportja:

A felvidéki magyar gimnáziumok és középiskolák diákjai

Jelentkezés:

Jelentkezni 2019. április 21. (vasárnap) éjféliaz alábbi módon lehet:

A jelentkezés benyújtásához elegendő a pályamű beküldése az  e-mail címre. A munkákat címmelés aláírással ellátva, 3-5 ezer leütésben kell elkészíteni.  Az e-mailben a pályázó neve mellett kérjük feltüntetni az iskolát és évfolyamot is. Az írás értékelésénél a versenyző tárgyi tudása mellett elsősorban írásának gördülékenysége, egyedi stílusa, logikai felépítettsége és a műfaj elsajátítása, tehát az írói teljesítmény számít.

A verseny döntője:

A zsűri a 2. fordulóba az általa legjobbnak ítélt versenyzőket hívja meg. Előzetes terveink szerint 8 fiatal publicistából áll majd a döntő mezőnye. Itt két feladatban kell a publicistának helytállnia.

Az első feladat egy erre az alkalomra megírt munka lesz, melynek 3 választható témáját és műfaját az április 21-i értékelés után kapják meg a döntősök.

A második feladat a helyszínen kapott téma és helyszínen biztosított források alapján megírandó munka lesz.

A döntőre és a kiértékelésre 2019. május 3-án délután kerül sor az Esterházy Akadémián, a Komárom melletti Martos községben. A döntőn való megjelenés feltétele a nevezésnek is: azok jelentkezését várjuk, akik biztosan részt tudnak venni a végső megmérettetésen is!

Forrás: Esterházy Akadémia/SZAKC

http://esterhazyakademia.eu/e-toll/?fbclid=IwAR0KQ5Rha9tWjtRpW16zxXCussx3fNUTsUc8R2LZKYAA8lpJqXH5nuz-gcc