Dunamenti tisztogatás:jelentkezz önkéntesnek

Felvidék Külhoni

Duna menti tisztogatás: jelentkezz önkéntesnek

A nyári időszakban a turista forgalom megszaporodása miatt a Duna mentén a szemét is gombamód szaporodik. A Fenntarthatóbb Felvidékért civil szervezet ezt nem hagyja csak úgy, és közös összefogásra invitálja a Duna menti településeken élő lakosságot, de első sorban Dunamocs település lakosainak jelentkezését várja. Azon fiatalok jelentkezését is várjuk Szlovákia déli régióiból ( Nyugattól egészen Keletig ), akik szívesen tennének élőkörnyezetükért helyileg, ezzel pedig egy Felvidéki hálózat kialakítását kezdeményeznénk közös összefogással .

Duna menti hulladékgyűjtés 

Duna mentén fellelhető helyi hulladékot a szelektiv hulladékgyűjtés módszereivel szeretnénk begyűjteni egy közösséget alkotva. Ezután lemérjük a begyűjtött hulladék tömegét, melyből egy statisztikát készítünk, hogy körülbelül mennyi csomagolási hulladék található a Duna mentén, melyek újrahasznosíthatóak lehetnek.

A hulladék gyűjtésével kapcsolatos felmerülő költségeket (zsákok, elszállítás, hulladék hasznosítása ) a RecObal gyártók csomagolásainak felelősségvállaló szervezete támogatja anyagi forrásokkal.

A begyűjtés után a hulladékot miután lemértük, a hulladék műanyag frakciói hulladékgazdálkodó vállalathoz kerül majd, akik mint másodlagos nyersanyag értékesitik majd a hulladékot, ezzel megelőzzük a hulladék lebomlását a Duna partján, mely a Duna élővilágát veszélyezteti, illetve a hulladék lerakatra való kerülését is megelőzzük egyúttal és támogatjuk a körforgásos gazdaság köztudatba való beépülését is. A fémes anyagok hasznosításáról a Fenntarthatóbb Felvidékért civil szervezet partnerei gondoskodnak majd.

Szemétszedéshez illetve a Felvidéki zöld közösségek kialakításához csatlakozni a következő jelentkezési űrlap kitöltésével lehetséges: https://forms.gle/9FvkLPR2dYUDpqDy5

Cél 

A Fenntarthatóbb Felvidékért civil szervezet azt a célt tűzte ki, hogy a déli régiókba rendszerszintű változást hozzon a klímaváltozás elleni küzdelem és a természetben elhagyott hulladék csökkentése érdekében. Ezt a célt a zöld közösségek létrehozásával, és az önkormányzatokkal illetve régiókkal való együttműködéssel szeretnék kivitelezni (szerk. megjegy. ez utóbbit szakmai mukacsoportjaik által) .

Idézet:

Első helyszínünk tehát Dunamocs, ahol a hulladék gyűjtését Augusztusban szervezzük meg, melynek időpontja a jelentkezőkkel való egyeztetés után lesz meghatározva. A hulladék lemérésének helyszínét Dunamocs önkormányzata biztosítja.

Közösségek kialakítása 

A zöld közösséghez való csatlakozással az érdeklődők a településeken film esteken, beszélgetéseken, ruha csere akciók szervezésében és közös szemétszedő akciókon vehetnének részt. Egy zöld közösség létrehozásához minimum legalább 10 fiatal csatlakozását várjuk egy településről.

A zöld közösségek kialakításával célunk az, hogy a fiatal felnőttek egy közösségként gondolkozzanak a környezet védelméről, és együtt közösen tegyünk a jelenért és jövőért egyaránt egy Duna menti közösségként, a későbbiekben pedig akár Felvidék szerte.

A közösségek mindennapi működési költségeinek finanszírozásához vállalatok jelentkezését várjuk. Támogatónak jelentkezni a  e-mail címen lehetséges, ahol bővebb információval is szolgálhatunk az érdeklődő támogatók számára.