Dédimama mesél – Történetírói pályázat

Hazai
Dédimama mesél – Történetírói pályázat

Kedves Külföldi Magyar Iskola diákja!
Kedves Mindenki!

Vekerdy szerint a jelenlegi társadalomban “bámulatos a nemtudás”, akár ha a világháborúkat tekintjük is. Arról beszélt, hogy nincs kontinuitás: a gyerekek nem tudják, hogy mi volt a szüleikkel, azt meg végképp nem, hogy a nagyszüleik hogyan éltek. Szerinte ma már nincs családi legendárium, és a folyamatos rohanás miatt nem tudjuk megosztani egymással, hogy mi mikor és hogyan volt.

E sorok olvasása után pattant ki a szikra és határoztam úgy, hogy összegyűjtök néhány nagyszülő, dédszülő, ükszülő vagy szépszülő igaztörténetet. Ezekből a történetekből kollégáimmal egy 3 korcsoportnak megfelelő tanuló olvasókönyvet alkotunk meg.

A hatalmas érdeklődésnek köszönhetően a “Dédimama mesél…” című történetírói pályázati felhívásunkat az alábbi kategóriákra bontottuk:
a) A történelmi Magyarország területén élő gyermekek nagyszüleinek, dédszüleinek visszaemlékezései
b) A Diaszpórában élő magyar gyermekek nagyszüleinek, dédszüleinek visszaemlékezései

Célunk, hogy a könyvsorozat rövid történeteiből a Diaszpórában élő magyar gyermekek és a külföldi magyar iskolák számára egy olyan tankönyvsorozatot tudjunk elkészíteni, melyet a hétvégi iskolákban tematikusan, alkalmanként vagy rendszeresen is használni tudnak. A meséket, történeteket szókártyákkal és feladatlapokkal egészítjük ki. Tananyagainkban fontos szerepet kap a kreativitás és az élménypedagógia. A tankönyvsorozatunk 3 korcsoportra oszlik: 10 év alatti, 10+ és 14+. A pályázatot írhatja gyermek, szülő vagy nagyszülő, de mindenképpen igaz történetnek kell lennie. Minden pályaművet beküldő kap egy példányt a kötetből. Ez a könyvsorozat egy nagyszerű lehetőséget nyújt arra, hogy saját felmenőink történeteit összegyűjthessük. Ezáltal együtt eredhetünk gyökereink, hagyományaink nyomába.

Várjuk a Te családod történetét is.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, akkor legyél Te is részese egy könyv születésének!

A pályaműveket 2019. november 1. és 2020. január 15között várjuk a e-mail címre, lehetőleg Word-dokumentumban.

Feladatlapok felelős szerkesztője: Pappné Lakatos Hajnalka, gyakorló iskolai vezetőtanár és főiskolai mentortanár (BGYTF, ELTE, Würzburgi Magyar Iskola)
Grafikai felelős szerkesztő: Kiss Luca, graffikus (Bristoli Magyar Iskola)
https://www.facebook.com/events/941060342913198/