Csillagászati és Asztrofizikai Verseny

Felvidék Egyéb

Kárpát-medencei Középiskolai Csillagászati és Asztrofizikai Verseny

szeptember 27. – október 7.

 

Mától egészen október 7-ig lehet jelentkezni a Kárpát-medencei Középiskolai Csillagászati és Asztrofizikai Versenyre, új nevén az Athletica Galacticára. A három fordulós verseny döntősei közül a legjobbak bekerülhetnek a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia (IOAA) húsz fős felkészítő csapatába. 

Elkezdődött a regisztráció az Athletica Galactica weboldalán. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, valamint a hazai csillagászati szakma összefogásában szervezett versenyen bárki részt vehet, aki hazai és határon túli magyar ajkú diák és a 2021/2022. tanévben középiskolába jár. Az érdeklődő tanulók pedagógusaiknál jelezhetik indulási szándékukat, a diákokat pedig a tanárok tudják nevezni a versenyre. A három fordulót követő országos döntő győztesei értékes tudással és jutalmakkal gazdagodnak, továbbá bekerülhetnek a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia (IOAA) felkészítő csapatába, amelyből a keretcsapat világszinten képviselheti majd az országot 2022-ben Ukrajnában.

Az első két fordulóban a matematikai és fizikai tudást méri fel a verseny. A harmadik fordulóban már speciálisan csillagászati témák is előkerülnek. Akik az első három fordulóban sikeresen szerepelnek, bejutnak az országos döntőbe. Az itt legjobban teljesítő diákokból áll össze az olimpiai felkészítő csapat, és belőlük kerül ki a végső válogatott, akik a nemzetközi diákolimpián szerepelhetnek. A diákolimpiai eredmény gimnáziumi éveim legfontosabb célja volt, amiért mindig szép és érdemes volt küzdeni” – jellemezte a versenyt Világosi Blanka, az ELTE fizika szakos hallgatója, kutatói asszisztens, bronzérmes olimpikon.

A felkészítő tanárok fontos pillérei a lelkes tanulók sikeres teljesítményének. A felkészítés történhet egyénileg vagy iskolai szakkör keretein belül is. A felkészítéshez a pedagógusok oktatási anyagokat, feladatsorokat tölthetnek le az Athletica Galactica oldaláról. „Egy olyan szakköri hálózatot alakítottunk ki az országban, régiókra bontva (Budapest, Baja, Debrecen), ahol az érdeklődő gyerekek csatlakozhatnak ehhez a mozgalomhoz és ott elsajátíthatják azokat az ismereteket, amiket esetleg az iskolájukban nem kapnak meg. Lehetőségük van továbbá az eszközigényes csillagászati feladatok gyakorlására is.” – mondta Udvardi Imre, a budapesti Könyves Kálmán Gimnázium fizika-matematika szakos tanára, felkészítő tanár. A pedagógusok munkáját az óriási elismerés mellett szakmai utakkal és kiemelt díjazással, a diákot indító iskolákat pedig külön elismeréssel és a további felkészítést segítő nyereményekkel jutalmazzák.

2019-ben 17 arany-, 52 ezüst- és 58 bronzérmet osztottak ki az olimpikonok között. A tíz magyar versenyző közül négyen bronzérmesek lettek, hatan pedig dicséretben részesültek. „Az olimpiai felkészülés az ott megszerzett tudás és kapcsolatok révén a lehető legjobb lépés a kutatóvá válás útján.” – mondta Dálya Gergely, asztrofizikus a genti egyetem posztdoktori kutatója, korábbi bronzérmes olimpikon.