Családtörténeti pályázat

Felvidék Hazai

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Rubicon Intézettel közös szervezésben pályázatot hirdet családtörténeti kutatómunka alapján megírt magyar nyelvű közlemények benyújtására a Kárpát-medence országaiban felsőfokú- vagy középiskolai oktatásban részt vevő jelentkezők számára.

A pályázat célja, hogy a hazai és a külhoni fiatalság körében népszerűsítse a családtörténet iránti érdeklődést, és erősítse a kulturális összetartozás érzését a történeti források kutatása, valamint a felmenőktől hallott anekdoták továbbadása segítségével. A forrásanyagok és a családi történetek feldolgozása, rendszerezése során a pályázók maguk is közelebb kerülhetnek egykor élt rokonaik világához. A személyes hangvételű, privát családtörténeti munkák új összefüggésekre és nézőpontokra világíthatnak rá, népszerűsíthetik az emberközeli történelemkutatást, és gazdagíthatják a Kárpát-medence magyarságának tudástárát.

A Családtörténeti pályázat fővédnöke Habsburg Eduard, Magyarország vatikáni nagykövete.

A kéziratokat legkésőbb 2021. szeptember 15. (szerda) 23:59‑ig lehet benyújtani .doc, .docx, vagy .pdf kiterjesztésben az alábbi linken található regisztrációs felületen:

https://mcc.hu/csaladtorteneti-palyazat

A három legkiemelkedőbbnek ítélt kéziratot beküldő pályázó mindkét jelentkezési kategóriában tárgyi nyereményekben részesül az alábbi besorolás szerint:

    • Első helyezés: 100 ezer forint (nettó) értékben
    • Második helyezés: 70 ezer forint (nettó) értékben
    • Harmadik helyezés: 50 ezer forint (nettó) értékben

Az öt legjobb helyezést elnyert pályamű számára opcionális megjelenési lehetőséget biztosítanak a Rubicon folyóirat online felületén.

A pályázattal kapcsolatos további részletes tájékoztatás az MCC honlapján olvasható.