Beiratkozások pandémia idején a Felvidéken

Online tér Külhoni

Beiratkozások pandémia idején

Kép: Pixabay

A koronavírus-járvány miatt a Szlovák Köztársaság Oktatásügyi Minisztériuma módosította az óvodákba, iskolákba és a felsőfokú oktatásra vonatkozó beiratkozások időpontját és módját.

Az óvodákba kötelezően azokat a gyerekeket kell beíratni, akik 2021. augusztus 31-ig betöltötték az 5. életévüket. A kisebb gyerekek számára nem kötelező az óvodalátogatás, de önkéntes alapon részt vehetnek az óvodai nevelésben, ezt a szülő egyéni igénye és belátása szerint dönti el.

A kérvényeket május 1. és 31. között lehet benyújtani. A szülőknek maguknak kell megállapítaniuk, hogy az óvoda milyen időpontot választ a kérvények begyűjtésére, ez ugyanis most a járványhelyzet alakulásától függ.

A minisztérium azonban jelenleg mérlegeli, hogy indítványozzák a kérvények elektronikus formában való elküldését az óvodákba.

A kérvényekben fel kell tüntetni a gyermek nevét, címét, születési adatait, személyi számát, nemzetiségét és állampolgárságát. A szülőnek ugyancsak fel kell tüntetnie a nevét, állandó lakhelyét, telefonos elérhetőségét és email-címét. A szülő több helyre is benyújthatja a kérvényét, az óvodák igazgatósága pedig június 15-ig küld értesítést a felvételről. Amennyiben több óvodába is felvették a gyerekeket, a szülő dönthet, melyiket választja, majd a többi helyre értesítést kell küldenie erről, hogy az óvoda a megüresedett helyet felajánlhassa más gyereknek.

Az alapiskolákba április 1-től 30-ig zajlanak a beiratkozások. A járványhelyzet miatt azonban az iskolaigazgatók azt kérik, hogy a szülők elektronikus úton küldjék el a kérvényeket.

Amennyiben a szülőnek nincs elektronikus hozzáférhetősége, személyesen vagy postai küldeményként is megteheti ezt.

Ez esetben is kérik a gyermek nevének, születési adatainak, személyi számának, nemzetiségének és állampolgárságának feltüntetését. Ugyanígy kérik a szülők adatait, telefonszámukat és email-címüket is. Ha a járványhelyzet javul az országban, a szigorú higiéniai előírások betartása mellett sor kerülhet a gyerekekkel a személyes találkozásra, beszélgetésre is. A szülők a felvételről június 15-ig kapnak értesítést.

A középiskolákba e hét végéig lehetett benyújtani a felvételi kérelmeket az alapiskolák igazgatóinak, akik április 16-ig továbbítják azokat a középiskolákba. A középiskolákba felvételi nélkül is felvehetik a diákokat, azonban amennyiben mégis úgy döntenek, hogy letesztelik őket, arról pontos információkat küldenek, amelyben feltüntetik a tesztelés időpontját, helyét és azt is, melyik tantárgyakból lesznek a vizsgák.

A minisztérium ezeket a vizsgákat május 3-a és 14-e közöttre javasolja, de az is lehet, hogy egyáltalán nem lesznek felvételi vizsgák, és a tanulókat az alapiskolai eredményeik alapján veszik fel.

A tehetségvizsgák első fordulójára május 5-6-7-én kerülne sor, a másodikra pedig május 12-13-14-én. A felvételi vizsgák eredményét még a vizsgák napján vagy másnapján feltüntetik az alapiskolák faliújságján illetve weboldalán, de a tanulók megkapják azt postán illetve elektronikus úton is email-címükre.

A főiskolai és egyetemi felvételekre a kérvényeket már februártól el lehetett küldeni, a felvételi vizsgák időpontját pedig a rektor később közli. A felvételi vizsgák a járványhelyzet miatt el is maradhatnak, abban az esetben a felvételizők középiskolai eredményei alapján mérlegelik a tanuló felvételét a felsőfokú oktatásra.

(BM/Felvidék.ma/Aktuality.sk)