Balatonfüredi prímásverseny 2022

Balatonfüred
Jelentkezési határidő
2022. július 04. 23:59

A balatonfüredi Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a haza legjelesebb művészei, közéleti szereplői nyaranként találkoztak. 2013-tól az Anna-bál kísérő rendezvényei közé tartozik a Kárpát-medencei Prímásverseny is.

Balatonfüred Város Önkormányzata és a Hagyományok Háza a 2022-ben megrendezendő Anna-bál kísérő rendezvényeként prímásversenyt hirdet hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök számára. Pályázhat minden, a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus magyar népzenei hagyományt ápoló hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16., de még nem töltötte be a 35. életévét. A népies műzenét vagy népzenei feldolgozásokat játszó pályázók jelentkezését nem áll módunkban fogadni.

A nyilvános színpadi versenyt a balatonfüredi Anna-bál előtti héten, a keddi és a szerdai napokon tartjuk. A zsűri tagjai a magyar népzene elismert szakemberei, illetve a magyarországi népzenei mozgalom kiemelkedő prímásai. A versenyen minden prímásnak három versenyszámot kell előadnia, két kötelezőt és egy szabadon választottat, egyenként 5-5 perc időtartamban.

A kötelező versenyszámokban a versenyzőknek Rábaköz és Szilágyság népzenéjéből is kell muzsikálnia 5-5 perc terjedelemben.

 

  • A rábaközi összeállításban a következő hanganyagokból saját maga összeállított versenyszámát kell előadnia a versenyzőnek. A hanganyagok az alábbi linken érhetők el:

Rábaköz

 

  •  A szilágysági összeállításban a következő hanganyagokból saját maga összeállított versenyszámát kell előadnia a versenyzőnek. A hanganyagok az alábbi linken érhetők el:

Szilágyság (Sarmaság): Kanalas Imre prímás

A szabadon választott versenyszám a kötelező versenyszámokon kívül a teljes Kárpát-medencei népzenei hegedűjáték bármely táji változatát képviselheti.
Megfelelő színvonalú kísérő zenekarról minden versenyző számára a szervezők gondoskodnak.
Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó technikai tudása, valamint egyéni, művészi kisugárzása. A zsűri egy alapszintű követelményrendszer mentén (a játék ritmikai, intonációs jellemzői, stílusismeret, hagyományhűség) választja ki a győztest és a gálaműsor fellépőit
A zsűri tagjai:

  • Árendás Péter
  • Koncz Gergely
  • Lakatos Róbert
  • Salamon Beáta

I. díj: nettó 1 millió forint értékű pénzjutalom,
II. díj: 500 000 Ft értékű pénzjutalom,
III. díj: 300 000 Ft értékű pénzjutalom
Balatonfüred Város Önkormányzata felajánlásában.

A nyertes fellép a 198. Anna-bálon.

 

A versenyre az alábbi linken elérhető űrlap kitöltésével lehet jelentkezni:

Online jelentkezési lap

Szerda este a legjobb produkciókból és meghívott előadók műsorszámaiból szerkesztett gálakoncertet rendezünk a balatonfüredi Gyógy téren, mely a verseny záróeseménye.
A versenyre az alábbi linken elérhető űrlap kitöltésével lehet jelentkezni:

A jelentkezési határidő: 2022. július 4. 

Helyszínek, időpontok:

2022. július 19., 15:00 Kisfaludy Galéria
2020. július 20., 10:00 Kisfaludy Galéria
2020. július 20., 20:00 Gála a Gyógy téren

A versenyen minimum 6, maximum 15 versenyző vehet részt, amennyiben a jelentkezések száma ezt meghaladja, a beküldött anyagok alapján a zsűri tagjai előzsűrizést végeznek. A versenyen való részvétel további részletes feltételeit a jelentkezési űrlap tartalmazza, amelynek kitöltésével és a jelentkezés megküldésével a pályázó a versenykiírás jelen felhívásban rögzített és a jelentkezési űrlapon részletezett feltételeit tudomásul veszi, és magára nézve kötelezőnek ismeri el.