Az év fája 2021 cím elnyerése

Felvidék Külhoni

 

Április végéig tehetünk javaslatokat Az év fája 2021 cím elnyerésére

A dernői kocsányos tölgy

E hónap elejétől már jelölhetjük településünk jelentős múlttal rendelkező fáját Az év fája cím elnyerésére, közölte az Ekopolis Alapítvány nevében Martina Ragalová. A versenybe a hónap végéig nevezhetnek be fákat egyének, települések, iskolák és szervezetek is. Ezt követően a szakmai zsűri kiválaszt 12 fát, melyek közönségszavazással versengenek majd a cím elnyeréséért.

A jelölés elektronikusan zajlik egy nyomtatvány online kitöltésével, de szavazhatunk hagyományos módon, papíralapon is, melyet postán kell elküldeni az alapítvány címére.
Minden további információ megtalálható az alapítvány weboldalán és közösségi oldalán. A hagyományos internetes szavazás, mely dönt az évfolyam nyertes fájáról, július elsején veszi kezdetét. A győztes fa képviseli majd Szlovákiát Az év európai fája ankéton, mely immár 19 évfolyamot tudhat maga mögött.

Célja olyan jelentős múlttal rendelkező fát találni, mely ráirányítja a figyelmet az őshonos, különleges vagy veszélyeztetett fákra és egyben a környezetvédelem fontosságára is.

A tavalyi év fája a dernői kocsányos tölgy lett, mely az európai döntő során 30 058 szavazattal a 13. helyen végzett. A Rozsnyói járáshoz tartozó Dernőn található kocsányos tölgy (Quercus robur) korát 700 évre becsülik, kerülete 528 cm, magassága 14 m. Az országos év fája versenyben 5 246 szavazatot kapott, maga mögé utasítva a zoboralji Csitár község hársfáját (3191 szavazat) és az árvai Zákameneklin község kislevelű hársfáját (3105 szavazat).

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny.sk)