Alakul a Városliget

Dunaszerdahely V4
Dunaszerdahely Városa nyílt egyszakaszos anonim tájépítészeti tervpályázatot hirdetett egy új városliget létesítésére. A projekt célja egy nagy alapterületű pihenőövezet kialakítása a városlakók és az ide látogatók számára. Régóta fennálló probléma a városban, hogy nincs kellő mennyiségű zöldterület és szükség lenne az éghajlatváltozás negatív hatásainak csökkentésére is. Az új dunaszerdahelyi városliget a Kisudvarnoki úton található egykori motoros pálya és a szomszédos telek átalakításával összesen 41 565 m2-en jön létre. Ennek részleteiről a városliget egyik ötletgazdáját, A. Szabó László alpolgármestert kérdeztük.
Alakul a VárosligetIllusztrációs felvétel (pixabay)

Pontosan egy évvel ezelőtt három társammal (Bugár György, Hodosy Szabolcs, Nagy Krisztián) közösen képviselői indítvány nyújtottunk be, amelyben egy központi park, illetve egy városliget kialakítását kezdeményeztük. Akkor ezt a testület egyöntetűen megszavazta, majd megkezdődött a versenypályázat előkészítése.

A városi hivatal a verseny lebonyolításával közbeszerzés alapján egy pozsonyi tervezőirodát bízott meg, amelynek a szakértői, hogy megismerkedjenek a háttérrel és a lehetőségekkel, első körben egy közvéleménykutatást folytattak idén február és március folyamán. Az anonim ankétba több mint 900 válaszadó kapcsolódott be, és a válaszok kiértékelése azt mutatta, hogy a többség egy olyan pihenésre és kikapcsolódásra alkalmas natúrparkot szeretne, amelyben elsősorban a zöld felület dominál, de lehetőséget nyújt akár a piknikezésre vagy az aktív időtöltésre is.

Örömteli, hogy a felmérésben a 35 év alatti fiatalok jelentős csoportja vett részt, ők tették ki a kitöltők 45%-át. Az 51 évnél idősebb lakosok közül szintén viszonylag széles mintát sikerült bevonni a kérdőív kitöltésébe (a válaszadók csaknem 17%-a), figyelembe véve, hogy a kérdőívet elsődlegesen online lehetett kitölteni. A kérdőívet csaknem azonos számban a város különböző területeiről származó nők és férfiak töltötték ki. Ennek köszönhetően egy, a területtel megfelelő tapasztalatokkal rendelkező komplex lakossági mintát sikerült kialakítani, miközben a válaszadók 83%-ának tetszik az ötlet, hogy az adott területen park létesüljön.

A jelenleg érvényes településrendezési terv szerint a terület elsődlegesen zöldövezeti funkciót lát el, amely kisebb építészeti elemekkel és az alapvető működést segítő műszaki infrastruktúrával egészíthető ki. Ez a területfelhasználási és övezeti besorolás a városi park létesítése céljára megfelelő. Lehetővé teszi a speciális lakossági igények kielégítését, de egyben az adott terület alapvető rendeltetését is szolgálja.

Mindezek alapján elkészült a versenyfelhívás, majd megtörtént a nemzetközi zsűri tagjainak kiválasztása. A zsűri június elején megtartotta első megbeszélését, amelynek része volt egy helyszíni szemle is, majd véleményezték és jóváhagyták a kiírással kapcsolatos dokumentumokat.

Örömmel jelenthetjük be, hogy mindezek apropóján a múlt héten megjelent a versenykiírás, amelyre 2022. szeptember 16-ig lehet benyújtani a tájépítészeti pályaműveket. Ez tehát azt jelenti, hogy a dunaszerdahelyiek idén ősszel már megismerkedhetnek a győztes tervezettel, és amennyiben az önkormányzati választások után megalakuló képviselő-testület is úgy gondolja, akkor jövőre már meg is kezdődhet a több mint 4 hektáros park kialakítása.