A természetben – Fotópályázat

Online Külhoni

Témák: Erdélyi magyar hagyományok (kultúra); Vadvilág
A nagy tisztás szélén kettéágazik az út, bal kéz felé indulunk a csúcsra. Az ösvényt követve egyre emelkedünk, egyre szélesebben tárul elénk a panoráma. A csúcs alatti utolsó szakasz érezteti velünk: a Hargita hegylánc legmagasabb csúcsát hódítjuk meg éppen. Kiérve a kopjafák és keresztek erdeje, fából faragott szobrok és sámán oszlopok, valamint kisebb és nagyobb kőrakások tanúskodnak arról, hogy a székely és magyar közösségek számára nagyon fontos zarándokhelyre érkeztünk. A látóhatár szinte az egész Erdélyi Medencét felöleli. – (inspiráció: www.madarasihargita.ro)
A Kolozsvári Hallgatói Önkormányzat (kHÖK) által ismételten megszervezésre kerül a Sapixel Nemzetközi Fotópályázat, viszont ezúttal egy különkiadás formájában, amelyben partnerként vesz részt a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) is. Különkiadásunk témái A természetben hívószóra alapoznak. A mindenki által megunt és már triviálissá vált járvány okozta bezártságot követően sokan vágyakoztunk/vágyakozunk még mindig vissza a természetbe. Amíg lakásainkba kényszerülve négy fal zárt körül, a természet sok tekintetben újraéledt és a ,,szabadságot” követően sokunkat újra is élesztett. A környezetünk kisebb-nagyobb szépségei mindig is körülöttünk voltak, viszont most arra hívunk Benneteket, hogy ezekre tudatosan is mutassatok rá a fényképezőgép lencséjén keresztül, alkotásaitokkal.
1. Erdélyi magyar hagyományok
A helyi kultúra központba helyezése, illetve ennek értékeinek megőrzése fontos szerepet tölt be sokunk életében. Hagyományaink színes palettája egyféle alappillérként szolgál mindannyiunknak számára, jelen esetben a magyarok és az erdélyi magyarok számára. Szokásaink mesélnek a múltunkról, jelenünkről és jövőnkről egyaránt. Ennek tudatában fontosnak tartjuk, hogy felvállaljuk, életben tartsuk és meg is mutassuk tradícióinkat.
A fotókultúra gazdagításának szempontját figyelembe véve, szeretnénk a helyi tehetségeket különösen ösztönözni. Ennek érdekében az első témánk egy lokális felhívás. Szeretnénk az erdélyi művészeket, fiatalokat megszólítani és fotóik által hangsúlyba helyezni magyar szokásainkat és ezok időtálló értékeit. Természetesen azon alkotók jelentkezését is várjuk, akik nem Erdélyiek, viszont alkotásaik a címben megnevezett témakörbe illeszthetők. Amennyiben a pályázó nem erdélyi, kérjük olvassa el figyelmesen a Fontos tudnivalók 2. (második) pontját!
2. Vadvilág
A vadvilág megóvásáért tett lépéseket egyre nagyobb figyelem és érdeklődés övezi szerte a nagyvilág minden pontján. A természet megóvásának érdekében egyre többen egyre többet teszünk. Ezúton mi is szeretnénk felhívni embertársaink figyelmét a veszélyeztetett fajokra, az őket érintő kérdéskörökre, a természetünk védelmére és nem utolsó sorban a természet fő erényére, amely szerint: saját törvényei alapján működik és közben alkot. Lehetőséget szeretnénk biztosítani mindenki számára (lakóhelytől függetlenül), hogy e fontos témában a beküldött pályamunkák által hallatthassa hangját/véleményét és akár újabb kérdéseket felvetve gondolkodásra késztessen.
Részletek a jelentkezésről:
-a pályázatra jelenkezni kizárólag a www.sapixel.ro/apply felületen lehet;
-egy pályázó legfeljebb 1 képpel pályázhat témakörönként;
-a képeket .jpg formátumban, minimum 20×30 cm és 300 dpi felbontásban kérjük;

Beérkezési határidő: 2022. február 13.

Fontos tudnivalók:

  1. idéntől a pályázatra való jelentkezés kizárólag a sapixel.ro weboldal APPLY menüpontja alatt lehetséges. Az e-mailben küldött anyagok mostantól nem fogadhatóak el hivatalos nevezésként.
  2. az Erdélyi magyar hagyományok témakörben kiosztott díjak (első, második és harmadik helyezések) elsősorban regionális jellegűek, amely áll egy ajándékcsomagból és egy a KMDSZ és kHÖK által közösen meghatározott díjból áll. Az ajándékcsomagon kívüli díjak elsősorban a KMDSZ által 2022-ben megszervezésre kerülő IX. Madarasi sítábor keretén belül használhatóak fel. Ezen kategóriában a nyereményekről a későbbiekben kommunikálunk;
  3. a Vadvilág témakörben kiosztott díjak (első, második és harmadik helyezések) a nyertesekkel közösen megeggyezett ajándékutalványokból állna, amelyeknek értékeiről a későbbiekben kommunikálunk;

További információk: https://www.facebook.com/events/298153035667662/?ref=newsfeed