A Szövetség #szeretettáska gyűjtése

Felvidék Külhoni
Fotó: Szövetség Nőtagozata

A menstruációs szegénység problémakörére hívták fel a figyelmet a Szövetség női képviselői. Szlovákiában még szóba sem került az, amire Európa és a világ más országaiban (pl. Franciaország, Új-Zéland, Skócia, Csehország) már a parlament által elfogadott költségkeret és módszertan van. Az intézkedések ingyenesen elérhető menstruációs eszközökkel segítik azokat a nőket, családokat, ahol ezek megvásárlása túlmutat a pénzügyi lehetőségeken.

Bár a problémakör nagyon is valós, érzékeny volta miatt idehaza szinte szó sem esik róla. Pedig sok iskolában mindennapos, hogy lányok havonta napokra kimaradnak az iskolapadból, szociális munkások arról számolnak be, hogy a menstruációs kellék vagy az élelem között sokaknak bizony dönteniük kell.

„Hisszük, hogy a higiéniai eszközökhöz való hozzáférést minden nőnek lehetővé kell tennünk, a jelenség a szegénység egy olyan aspektusa, amiről szó sem esik. Ezért határoztuk el, hogy adománygyűjtést kezdeményezünk, amivel az akut problémát egyrészt enyhíteni próbáljuk, másrészt felhívjuk rá a figyelmet. Örömünkre több sajtóorgánum is felkarolta az ügyet. Mindemellett felhívásunkra több segélyszervezet, iskola, önkormányzat, civil és egyházi szervezet reagált, így olyan kapcsolati háló kialakítását kezdtük meg, ami a jövőben is segíthet abban, hogy eljussunk a rászoruló nőkhöz. A szakemberekkel, aktivistákkal együtt a külföldi jó gyakorlatokat is megismertük. Amellett, hogy az adománygyűjtést jövőre is meg kívánjuk szervezni, egy felmérés által igyekszünk pontosabb képet kapni arról, kiket és milyen régiókban érint leginkább a probléma, valamint arról is, hogy milyen módon lehetne leghatékonyabban orvosolni a problémát” – mondta el Bauer Ildikó, a Szövetség Nőtagozatának alelnöke, az adománygyűjtés kezdeményezője.

„A rendszerszintű változáshoz költségvetési tételt kell elkülöníteni a menstruációs eszközök állami beszerzésére és azok disztribúciójára az iskolákba és egyetemekre, anya- és gyermekotthonokba, hajléktalanszállókra“ – mutatott rá Gergely Papp Adrianna, a Nőtagozat elnöke.

Hozzátette, hogy egy ilyen javaslat kidolgozása nagy eredmény lenne, így a következő lépés ez kell legyen. A gyűjtés 2022 elején kezdődött és a felhívásra szinte azonnal reagáltak a felvidéki nők. A jelentkező hölgyek gyűjtőpontok üzemeltetését vállalták: a környék adakozói náluk adhatták le szeretettáskájukat, melybe alapvető higiéniai termékek, apró figyelmességek és megejtően szép üzenetek is kerültek. Csatlakoztak a SZAKC (Szövetség a Közös Célokért) irodái is országszerte.

Fotó: Szövetség Nőtagozata

„Öröm volt látni, hogy a nők hogyan összefogtak, a gyűjtés sikere azonban felülírta a várakozásainkat. A gyűjtés során 52 gyűjtőpontra összesen 734 szeretettáska érkezett” – ismertette Bokor Réka, a projekt egyik koordinátora.

Volt, hogy a gyűjtőpontot üzemeltető nő az adományok eljuttatásáról is maga gondoskodott. A helyszínek többségéről a táskákat a Szövetség hölgyei begyűjtötték és eljuttatták a táskák átvételére jelentkező intézményeknek, szociális osztályoknak, civil és egyházi szervezeteknek.

Az adományokat így a nők olyanoktól kaphatták meg, akiket hosszabb ideje ismernek és bizalmi kapcsolatban állnak velük.

„Egy nagyobb felajánlást az ukrán határra is el tudtunk juttatni a háború kitörésének korai napjaiban” – tette hozzá Gergely Papp Adrianna.

A felhívásra több cég is pozitívan reagált, a gömörhorkai Essity vállalat betétekkel, egy további cég papírkendős termékekkel, az érsekújvári Twocosmetics környezetkímélő higiénés eszközökkel, a párkányi Smurfit Kappa papírtáskákkal segítette az adománygyűjtést, és említést érdemel a kassai Szakkay József Szakközépiskola is.

„A Szövetség Nőtagozata ezúton is őszinte szívvel köszöni minden aktivistának, gyűjtőnek és adakozónak, segítő szándékú embernek, hogy együtt több mint 700 nőnek sikerült örömet szereznünk és a problémára nagyobb figyelem irányul. Még hosszú út áll előttünk, de ha így össze tudunk fogni és ebben ki tudunk tartani, az eredmények is mutatkozni fognak” – emelte ki Voda Zsófia projektkoordinátor.

A mindnyájunkat megrázó háború kőkeményen megmutatta azt is, hogy a kismamák, anyukák és gyermekeik szükségleteire fokozott figyelmet kell fordítanunk. Így, hogy túléltük a betétgyűjtés okozta apróbb sokkokat (voltak, akik harsányan ellenezték a „tamponkampányt”), most már remélem, hogy nyíltan beszélhetünk arról is, ha szoptatást segítő eszközökre és gyermektápszerre, vagy éppen alsóneműre van szükségük a bajba jutott, menekülő nőknek” – fűzte hozzá Bauer Ildikó alelnök.

(Sajtóközlemény)