A népszámlálás két szakaszban valósul meg

Felvidék Egyéb

A népszámlálás két szakaszban valósul meg

A szlovák kormány döntése értelmében a 2021-es népszámlálás az eredetileg tervezettel szemben két szakaszban valósul meg. A változtatást a járványhelyzet indokolja, hiszen a személyes kapcsolatokat a lehetséges minimumra kell korlátozni. Különösen az idősek esetében fontos, hogy kerüljék a más emberekkel, így a népszámlálási asszisztensekkel való találkozást is.

Az első szakasz február 15. és március 31. között zajlik. Ennek lényege, hogy a kérdőíveket kizárólag online lehet kitölteni, mégpedig a scitanie.sk honlapon. A felületre a személyi szám (rodné číslo) megadásával tudunk majd belépni, s az egész kitöltés mindössze néhány percet vesz majd igénybe. Az internet világában kevésbé otthonosan mozgó családtagoknak és barátoknak mindenképp érdemes segítenünk!

A második szakaszra április 1. és október 31. között kerül sor. Ebben a fordulóban azok kerülnek középpontba, akiknek a kitöltésben hivatalos segítségre van szükségük.

Ennek két módja lesz: a településeken létesített úgynevezett kapcsolati pontokon lehet jelentkezni, illetve külön kérésre a népszámlálási asszisztens az otthonokba is kiérkezik, hogy személyes segítséget nyújtson.

A népszámlálásig mindössze 25 nap van hátra. A vírus miatt az egészről csak kevesen tudnak, pedig a részvétel mindenki számára kötelező. A magyar nyelv, kultúra és oktatás szempontjából pedig egyenesen sorsdöntő jelentőségű eseményről van szó. Az információs honlapot hamarosan frissítjük. Addig is, ha segítenél a magyar nemzetiség vállalásának buzdításában, jelentkezésedet itt várjuk.

Ne feledjük: a magyarság érték, vállaljuk a népszámláláson is!

***

A Magyar Közösség Pártja üdvözli a népszámlálás lebonyolítására fenntartott időkeret meghosszabbítását. A párt ezzel a kéréssel kapcsolatban azonosult a népszámlálás előkészítésével és népszerűsítésével megbízott szakmai, társadalmi és politikai szervezetek által, az MKP kezdeményezésére létrehívott testület levelének tartalmával, amit a kormányfőnek címezve juttattak el a kormányhivatalba. A kormány ezen döntését helyesnek, logikusnak és az egyre súlyosbodó járványhelyzetre való tekintettel, elengedhetetlennek gondoljuk.

Sajnálatosnak tartjuk viszont, hogy az olyan sarkalatos kérdés, mint a második nemzetiség megjelölésére vonatkozó kérdés kivétele vagy megtartása a népszámlálási kérdőívben, csak most, néhány héttel a kezdés előtt került napirendre. Az MKP, a HÍD és az Összefogás egy közös levélben már ősszel kérte a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalát arra, hogy adjon egyértelmű magyarázatot a kérdőív feldolgozási módszertanával kapcsolatban, de sajnos e kérdés kapcsán kitérő választ kaptunk. Így, mivel nem tudni pontosan, hogy a második nemzetiség értelmezése és statisztikai besorolása miként befolyásolja majd nyelvi és nemzetiségi jogainkat, a második nemzetiség kérdését illetőleg, a párt egyértelműen az egyetlen nemzetiség bejelölésének lehetőségét támogatja.

az MKP sajtóosztálya