A MÁSIK – 21. Faludi Filmszemle

Hazai
A MÁSIK – 21. Faludy Filmszemle

A Faludi Ferenc Akadémia meghirdeti 21. tematikus nemzetközi filmszemléjét és hozzá kapcsolódó fotópályázatát. Az akadémia idén A MÁSIK hívó szóra várja a pályázatokat.
A Faludi Ferenc Akadémia meghirdeti XXI. tematikus nemzetközi filmszemléjét és hozzá kapcsolódó fotópályázatát, melynek idei hívószava A Másik. A nevezők a meghirdetett témát film vagy fotó formájában, a nevezési feltételekben részletezettek szerint dolgozhatják fel. Az akadémia olyan szakmailag igényes alkotásokat vár, amelyek alkalmasak arra, hogy a kép nyelvén fórumot teremtsenek különböző nézőpontok és vélemények dialógusához.

Filmszemle és fotókiállítás
A beküldött filmeket szakmai zsűri bírálja el. Az előzsűri által a versenyprogramba választott munkák a közönség, az alkotók és a zsűri jelenlétében nyilvános vetítésen kerülnek bemutatásra, amelyet ugyancsak nyilvános értékelés követ. A zsűri három kategóriában (kísérleti film, kisjátékfilm, dokumentumfilm) ad ki díjakat (I., II., III.), illetve különdíjakat. A mozgóképművész és egyéb filmes szakok, művészeti egyetemek, illetve főiskolák hallgatóinak filmjeit külön kategóriában díjazza a zsűri.
A beküldött fotók közül a fotós zsűri döntése alapján a legjobbakat kiállítjuk. A díjak átadására a filmszemle díjkiosztóján kerül sor.

A pályázat határideje: 2017. október 9.
A filmszemle ideje: 2017. november 17-18., Budapest
Díjkiosztó, díjazott filmek vetítése: 2017. november 18. 19 óra

További információ: 
Versenyünk nevezési feltételeit alább részletezzük, a jelentkezési lapok kitöltése, aláírása és beküldése kötelező!

FILM
Pályázók köre
Korhatár megkötése nélkül legfeljebb 2 pályaművel jelentkezhetnek:
– amatőr alkotók vagy alkotóközösségek (akik felsőfokú filmes képzésben még nem vettek részt) vagy
– jelenleg filmes képzésben tanuló hallgatók (tanulmányaik alatt készített filmekkel, illetve vizsgafilmmel is jelentkezhetnek). Az ő alkotásaikat a zsűri külön szekcióban értékeli és díjazza.
Kategóriák és időkorlátok
– Kisjáték-, kísérleti,animációs és dokumentumfilm kategóriában lehet jelentkezni
– olyan filmmel, melynek gyártási éve 2016. vagy 2017.
– Az egyes művek hossza nem haladhatja meg az alábbi hosszakat: kísérleti, animációs és kisjátékfilmek: 15 perc; dokumentumfilm: 20 perc.
– A filmes felsőoktatási intézmények hallgatóinak tanulmányi munkái esetében műfajtól függetlenül 25 perc a maximális hossz.
Technikai feltételek
– A filmeket, kérjük, a film nyersanyagának megfelelően exportálják: DV (720×576), illetve Full HD (1920×1080) h.264 típusú konvertálásban mp4 vagy mov kiterjesztésben.
– Angol feliratkészítése minden egyes filmnél kötelező! A feliratot égessék a filmre (tehát ne külön fájlként hozzárendelhető legyen)!
– A fájlok mérete nem haladhatja meg a 6 GB-ot!
Jelentkezés 
– kitöltött és kézzel aláírt nevezési lap e-mailben (szkennelve) való megküldésével
– A, online: egy transfer (wetransfer/myairbridge) vagy egy vimeo private link, esetleg dropbox, google drive segítségével küldjék el nekünk a filmet a  címre a lehető legjobb minőségben mp4 vagy mov kiterjesztésben vagy
– B, postán:a filmeket DVD/BD lemezen is be lehet küldeni (amennyiben nem online szeretné a pályázó) a rámásolt mp4 vagy mov fájllal.
– A küldött fájl neve egyértelműen tartalmazza a film rendezőjének nevét és a film teljes címét!

Nevezési díj nincs! A fent felsorolt feltételek hiánya kizárást von maga után!
Az előzsűri a versenybe nem került filmek közül is szelektál. A nyilvános vetítésre érdemesnek talált alkotások az információs program keretében kerülnek vetítésre!

FOTÓ
Pályázók köre
– A fotópályázatra amatőr alkotók jelentkezését várjuk korhatár megkötése nélkül. Amatőr alkotónak számít az, aki szakképzettsége szerint nem (alkalmazott) fotográfus, illetve aki nem tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének vagy a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának. Továbbá amatőr alkotónak számít az, aki először vesz részt valamilyen fotóművészeti képzésben, de még nem végzett.
Kategóriák
– egy alkotó vagy csak 1 sorozattal
– vagylegfeljebb 3 egymástól független pályaművel jelentkezhet.
– Fotósorozat esetén a különálló képek száma 5-nél több nem lehet.
– A filmes és a fotós szekcióba történő nevezés egymástól független.
Jelentkezés és technikai feltételek
– Nevezni digitális és hagyományos (analóg) technikával készült színes, valamint fekete-fehér képekkel is lehet.
– A pályaműveket e-mailben (csatolva vagy fájlküldő segítségével) vagy 300 dpi felbontásban CD-n is be lehet nyújtani. (A képek metaadatainál tüntessék fel az alkotó nevét és a képek címét!)
– Az alkotó neve és a kép címe, illetve amennyiben sorozatról van szó, a sorozat sorszáma a file nevében legyen feltüntetve!
– A nevezési lapot kérjük aláírva szkennelve küldjék el e-mailben!
– Képfile technikai feltételek: filetípus: JPEG
minimális befoglaló méret: 1000×1000 pixel
maximális befoglaló méret: 4000×4000 pixel
Felhívjuk a jelentkezők figyelmét, hogy MANIPULÁLT FOTÓ NEM KÜLDHETŐ BE!
Nem számít fotó-manipulálásnak:
A kép megvágása, a zavaró elemek levágása, a kép orientációjának megváltoztatása. A teljes képet érintő színkorrekció. A kép fényességének, kontrasztjának, élességének állítása. A színes felvételek fekete-fehérré alakítása.
Analóg felvételeknél a szkennelési/digitalizásási hibák (karcolás, porszem) kiretusálása.
A fotók manipulálásának számít:
Képelemek kiretusálása/hozzáadása. A kép egyes részleteinek különálló, markáns színkorrekciója. Digitális effektek vagy szűrők alkalmazása az utómunka során.

Nevezési díj nincs! A fent felsorolt feltételek hiánya kizárást von maga után!
A fesztiválra ezen az email címen jelentkezhet:  
A fesztivál postai címe: 
A Másik – XXI. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle és Fotópályázat
JTMR 1447 Budapest, Pf. 462.

Az Akadémia késve érkezett nevezéseket nem fogad el! A fotónál a nevezési határidő a postai bélyegző dátumát jelenti, a filmeknél az október 9-e éjfélig megküldött levél (és benne szereplő nevezési lap és élő link) a feltétel.
Az akadémia a nevezőkkel kizárólag e-mail útján tartja a kapcsolatot. Aki október 31-ig nem kap üzenetet, kérjük, jelezze a  címen!
http://faludiakademia.hu/a-masik-21-faludi-filmszemle/

A pályázattal kapcsolatos dokumentumok:
pályázati dokumetumok