A magyar népszámlálási plakátakció

Felvidék Külhoni

 

Plakátakciót indít a magyar népszámlálási kampány

„Szlovákiai magyarként két nyelvet beszélek. Mi a te szupererőd?” Ezzel a címmel indít kétnyelvű plakátakciót a magyar szervezetek népszámlálási kampánya.

A plakátok üzenete, hogy a szlovákiai magyarság számos olyan értékkel rendelkezik, amelyre joggal lehet büszke: ilyen a két kultúra és nyelv magas szintű ismerete, illetve a kisebbségi létből fakadó kihívások, amelyek magasabb teljesítményre ösztönöznek.

A plakátok mindenekelőtt azon városok mentén kerültek kihelyezésre, ahol a magyarság kisebbségben, vegyes nemzeti összetételű környezetben él, hiszen itt lehet szükség leginkább a pozitív megerősítésre. A magyar nemzetiség vállalása a népszámláláson kulcsfontosságú, hiszen a nyelvi jogok biztosítása függ attól, hogy hányan regisztrálják magukat magyarként egy-egy településen. A kulturális támogatások pedig nagy mértékben azon fognak múlni, hogy mekkora lesz a magyarok országos számaránya.

A honi civil, egyházi és politikai szervezetek a népszámlálást megelőzően „A magyarság érték” szlogennel közös tájékoztató kampányt hirdettek, amely önálló Facebook- és Instagram-oldalakkal is rendelkezik.

A népszámlálási adatfelvétel most először elektronikus módon fog zajlani, az ezzel kapcsolatos gyakorlati tájékoztatás a magyar kampány honlapján érhető el.