A Jókai-díj irodalmi pályázat nyertese

Online tér Pályázati eredmények

 

Egy város, két ország, egy szív

A Jókai-díj (Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)
A Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület 2020-ban is meghirdette Jókai-díj irodalmi pályázatát, amelynek témája: “Egy város, két ország, egy szív”. 

Három évforduló is kiemelte e pályázat jelentőségét: egyrészt tizenötödik alkalommal hirdettük meg, másrészt 2020-ban volt a 20. évfordulója annak, hogy Komáromban a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesületet újraalapították, s végül, 2021-ben 110 éves a Jókai Egyesület és 25 éves a Falvak Kultúrájáért Alapítvány.

A pályázat eredményéről minden évben nemzetközi bíráló bizottság dönt a magyar kultúra napján (január 22.), a díj pedig Jókai Mór születésnapján – amely 2018-tól a magyar széppróza napja – illetve az ahhoz legközelebb eső hétvégén kerül kiosztásra ünnepélyes keretek között, Jókai szülővárosában, Révkomáromban. A döntés idén is megszületett, a díjátadó ünnepséget azonban a járványhelyzet miatt későbbi időben tarthatjuk meg.

A pályázatra összesen 11 pályamunka érkezett. A bíráló bizottság döntése alapján az idei Jókai-díjat és arany díszoklevelet Pétervári Zsolt (Veszprém) nyerte el színvonalas értekezésével. A díj tárgyiasult formája Jókai Mór kezének márványból készített, arany színnel bevont másolata. Az eredeti műalkotást még Jókai Mór életében Donáth Gyula szobrászművész készítette, az erről készült másolat Miskédi György bánki műköves mester munkája.

Különdíjban és arany díszoklevélben részesül Rőszerné Fodor Ágnes (Martfű). Arany díszoklevéllel jutalmazzák továbbá Safarik Andrea Sarolta (Veszprém), Veres Tamás (Cegléd) és Kisimre Ferenc (Szeged) pályázatát. Munkájáért díszoklevelet kap Házi Katalin (Budapest), Széles Natália (Budapest), Lőrincz Gréti (Köröstárkány) és Sebestyén István (Csongrád). Turbucz Anikó (Nagykarácsony) és Varga Lajos (Oroszlány) oklevelet kap a részvételért.

Dr. Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke
Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke