A Gömör-Tornai Karszt fotóversenye

Gömör-Tornai Karszt Külhoni

Május 27-ig hét kategóriában nevezhetik be az érdeklődők a Karszt Helyi Akciócsoport területén készült legszebb fényképeiket abba a fotóversenybe, amelyből kategóriaként egy – egy fotó jut majd tovább az országos versenyre. Az abszolút győztesről az Agrokomplex 2019 Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon döntenek.

„A leader csoportunkba tartozó tizenkilenc községből várjuk a fényképeket, amelyet egy komisszió fog kiválasztani és tovább küldeni az országos versenyre” – tudtuk meg Pápai Silviától, a csoport menedzserétől.

Szlovákia délkeleti részén, a Gömör-Tornai Karszt területén 19 község – Tornagörgőtől Gömörpanyitig ívelvén a magyar-szlovák határ mentén – 2006 októberében alapította meg a Karszt Pt. helyi akciócsoportot a Leader programnak köszönhetően, amelynek lényege az alulról jövő építkezés. A partnerséget az önkormányzatok, vállalkozók, civilszervezetek és polgárok csoportosulása alkotja. A sikeres időszak lezártával újra pályáztak a Szlovákia Mezőgazdasági Minisztérium vidékfejlesztési programjába, és a 2014-2020-as időszakban is aktívan tevékenykednek.

„Többféle feltételt kellett ismét teljesítenünk, hogy újra sikeres helyi akciócsoport legyünk a 2014-2020-as időszakban. Többek között szükséges volt kialakítani egy egységes, összefüggő területet. Ez esetünkben a Domica Kistérség 19 községét jelenti. Meghatározó volt a lakosság száma is, amely nem lehet kevesebb mint 10 000 fő. A legfontosabb, azonban egy részletes és átfogó stratégiai terv kidolgozása volt, amely alapján az ebben a térségben működő önkormányzatok, vállalkozók, polgári társulások és magánszemélyek pályázni tudnak majd különböző felhívásokra a vidékfejlesztés, mesterségek művelése, szolgáltatások, idegenforgalom, személyszállítás, mezőgazdaság és más vállalkozási ágak keretein belül. Míg az elmúlt időszakban (2007-2013) ez a stratégia inkább a községek fejlesztésére volt felállítva, úgy a 2014-2020 – as időszakban a rendelkezésre álló összeg hetven százalékát a vállalkozók, polgári társulások- tehát az ún. harmadik szektor- tudja majd meríteni, s ez által tizenhét új munkahelyet teremteni. Természetesen lehetőség lesz közös-együttműködési pályázatok-benyújtására is. Várhatóan a nyár kezdetével elindul a felhívások kiírása” – nyilatkozta portálunknak Várady Tamás a Karszt HCS elnöke, Szilice polgármestere.

A csoport a 2007-2013 – as programidőszakban kifejtett tevékenységéért a Szívvel Gömörért elnevezésű elismerést vehette át. Ez év áprilisában pedig Brüsszelben képviselték a régiót.

Forrás: BK, Gömörilap.sk/SZAKC