23. Betlehemi jászol kiállítás

Budapest, Veszprém Hazai

23. Betlehemi jászol kiállítás

2016. december 8-ától 2017. január 8-áig két helyszínen: a Budai Várban, a Szentháromság téren található Magyarság Házában illetve Veszprémben, a SZALÉZIÁNUM Érsekségi Turisztikai Központban lesz látható a 23. Betlehemi jászol kiállítás anyaga.

A kiállításon való részvételre A Magyar Kézművességért Alapítvány- az IPOSZ-szal, a BKIK Kézműipari Tagozatával és a Ciszterci Egyházközséggel együttműködve – tárgyalkotók számára hirdet nyílt pályázatot, amelyre hazai és határon túli magyar kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek egyaránt jelentkezhetnek.
Pályázni természetes alapanyagok felhasználásával készült,legfeljebb 3népművészeti, képző- vagy iparművészeti munkával: a betlehemi jelenet szereplőit ábrázoló vagy a betlehemezés népszokásait megörökítő alkotással illetve az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó tárgyakkal (pl. karácsonyfa-díszekkel, ünnepi terítékkel, Mária-medálokkal, gyerekeknek készített karácsonyi ajándéktárgyakkal) lehet.
A Bibliában elmondottakhoz ragaszkodó művek mellett a Betlehem mának szóló üzenetét megfogalmazó alkotásokat is várunk, amelyek készítésénél figyelembe vették azt a világot, amelyben élünk, azokat a problémákat, amelyek megválaszolásában a Karácsony titka segíthet.
A SZALÉZIÁNUM-ban rendezendő kiállításra kizárólag a betlehemi jelenetet vagy annak szereplőit ábrázoló alkotásokat várunk, amelyek között olyanok is lehetnek, amelyek a korábbi budapesti Betlehemi jászol kiállításokon már szerepeltek.

Pályázati határidők és feltételek
Regisztrációs határidő: 2016. október 30.
Az erre szolgáló internetes felület október közepétől elérhető honlapunkon (http://www.amka.hu) a pályázat menüpontjában.
Az internettel nem rendelkezőktől telefonos bejelentkezést kérünk.

Nevezési határidő (a nevezési lap beküldésére és a nevezési díj befizetésére): 2016. november 2.
– Nevezési lap megküldése
A honlapunkról október közepétől letölthető, kitöltött nevezési lapot e-mailen: Word-formátumban, címre kérjük megküldeni. Amennyiben ez elektronikus formában nem megoldható, postán (Turbo Annamária lent olvasható címére) vagy személyesen kérjük a lapot a nevezési határidőig eljuttatni.
Nem szerkeszthető pdf-ben vagy képformátumban (.jpg, .bmp, stb.) küldött nevezési lapot nem tudunk elfogadni!
– Nevezési díj befizetése
A nevezési díjat ugyancsak a nevezési határidőig kérjük az Alapítvány OTP-nél vezetett 11705008-20436209 sz. számlájára, lehetőleg OTP-fiókban befizetni vagy átutaltatni. (Csekk használatakor is ezt a számlaszámot kell feltüntetni!)
A nevezési díj befizetése a pályázaton való részvétel feltétele, tehát független a pályamunka elbírálásának eredményétől, ezért akkor sem jár vissza, ha a zsűri döntése alapján az alkotás nem kerül kiállításra.
– Nevezési díj:
egyéni jelentkezőknek: 4500 Ft
az Alapítvány támogatóinak, ipartestületi és BKIK-tagoknak: 3500 Ft
alkotóközösségeknek (kollektív pályamunkák esetében): 6000 Ft

Az alkotások beadásának időpontjai:2016. november 6. (vasárnap) és 7. (hétfő) 10-16 óráig.
A beadás helyszíne: az IPOSZ székhelye, ahol az AMKA irodája is található: Bp., VIII. ker., Luther u. 4-6. I. emelet (kapucsengő: IPOSZ).

A pályázatra beadott alkotások válogatása:
Az alkotások válogatását néprajzkutatókból, iparművészekből és a betlehemes mozgalmat az 1940-es években eredetileg kezdeményező Ciszterci Egyházközség képviselőjéből álló zsűri végzi, amely egyúttal javaslatot is készít a legjobb pályamunkák díjazására. A zsűri döntése ellen nem lehet fellebbezni. A kiállításra bekerült alkotók/alkotóközösségek nevét a zsűri munkájának végezte után egy héten belül közzétesszük a http://www.amka.hu weboldalon.

Elismerés, díjazás:
A kiállításra bekerülő alkotók a december 8-ára tervezett budapesti ünnepélyes megnyitón elismerő oklevelet kapnak, a zsűri által kiemelt alkotások készítői pedig az oklevélen kívül különböző díjakat vehetnek át.

Az alkotások visszaadása a budapesti kiállítás helyszínén történik: 2017. január 9-én (hétfőn) és 10-én (kedden)10-16 óráig.

A kiállítás anyagát az előző 13 évhez hasonlóan idén is színes fotóalbumban örökítjük meg, amit az ünnepélyes megnyitóra szeretnénk megjelentetni! A különleges karácsonyi ajándéknak is számítóBetlehemi képeskönyvben minden kiállító 1-1 alkotása szerepelni fog.

Az információk az Alapítvány honlapjára (http://www.amka.hu) és Facebook oldalára folyamatosan feltöltésre fognak kerülni, ill. Turbo Annamáriától kaphatóak. Tel.: 06-70/317-7034, e-mail:

 

Forrás: karpatalja.ma