Vajdaságban is indulnak A Szakkörök!

Vajdaság Továbbképzések

A magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet tavaly indította el tudásmegosztó online felületét az aszakkor.hu honlapcímen. A cél az aktív közösségi élet (újra)indítása, megőrzése, az értékek feltárása, a közösségi kreativitás kibontakoztatása, a tudás átadása és az értékőrzés volt. Ezen a felületen a hagyományos mesterségek és tevékenységek közül választhatunk ki olyat, amely érdeklődésünknek megfelel, s online videók révén tanulhatunk meg például hímezni, nemezelni vagy éppen mézeskalácsot sütni.

A szakkörélet népszerűsítését szolgáló program annyira népszerű lett, hogy a magyar kormány támogatásával immár a határon túli területekre is eljut.

A magyarkanizsai székhelyű Felnőttképzők Regionális Hálózata a Pannon Forrás Kárpát-medencei Felnőttképzési és Szolgáltató Hálózaton keresztül csatlakozott a kezdeményezéshez, és koordinálásával hamarosan megkezdik munkájukat a szakkörök.

A FERHA az igények előzetes felmérésével és a csoportok összeállításával 35 szakkör és mintegy 200 résztvevő tevékenységét szervezi majd az elkövetkező hónapokban. Ezek a szakkörök Magyarkanizsán, Oromon, Martonoson, Horgoson, Kispiacon, Hajdújáráson, Ludason és Bácsszőlősön indulnak, a gyöngyfűzés, a mézeskalácskészítés, a csipkeverés, a vesszőfonás, a hímzés és a nemezelés témakörében.

Mind a Nemzeti Művelődési Intézet, mind a FERHA fontosnak tartja a hagyományaikat ismerő, gyökereihez ragaszkodó, kulturálisan tudatos közösségeket, és bízunk abban, hogy a szakkörök révén minél többen kapcsolódnak be a közösségi életbe.

Az induló szakkörökről és a munka menetéről hamarosan újra tájékoztatjuk az érdeklődőket. Addig is böngésszék az aszakkor.hu weboldalt, ahol további szakköröket, érdekességeket, oktatóvideókat találnak!

Forrás: Vajdaság Ma